• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kiszállási díjat kérnek a háziorvosok, jogtalanul

Lapszemle 2018.05.07 Forrás: nepszava.hu
Kiszállási díjat kérnek a háziorvosok, jogtalanul

Mind több háziorvos számol fel betegeinek az indokolatlan házhoz hívásért néhány ezer forintot.

Felélénkült a vita az elmúlt hetekben a háziorvosok között arról, hogy a rendeletben foglalt eseteken kívül miért, és miként kérhetnek pénzt betegeiktől. A közösségi portálon gyakran emlegetik az orvosi kamara két évvel ezelőtti ajánlását arról, hogy mennyit kérhetnek az úgynevezett kényelmi szolgáltatásokért. Van, aki a rendelőjében már is ki is függesztette: ha csak a beteg kényelme miatt kell a páciens lakására mennie, akkor azért 2-5 ezer forintot kér - írta a népszava.hu.

„Ha valaki azzal telefonál a rendelőbe, hogy 3 napja fáj a torka, de nem szeretne órákat ülni a váróban, vagy fáj a dereka, ám nehogy azonnal induljak, mert most még előbb el kell ugrania a közértbe, akkor azt szoktam mondani: vagy fizet 3 ezer forint kényelmi díjat, vagy bejön a rendelőbe” – meséli egy háziorvos. Vállalkozása honlapján több tucat szolgáltatást is felsorol, amiért térítési díjat számol fel a betegeinek. Köztük több olyat is, ami nem szerepel a térítésköteles ellátásokat fölsoroló jogszabályban: ilyen például a diétás étkezéshez, külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolások kiállítása vagy az elveszett receptek pótlása.

Nem ő az egyetlen háziorvos, aki számláz a betegnek, az alapellátást végző orvosok honlapjainak jó részén van ilyen rubrika. A legtöbben ötezer forintért mennek házhoz, de a fórumozók ismernek olyan orvost is, aki ezért a szolgáltatásért 28 ezret kér. Mások szerint a kényelmi szolgáltatási díj még mindig jobb, mint a zsebbe csúsztatott hálapénz. 

Egy dunántúli gyógyító szerint azonban ingoványos terepre téved, aki azt hiszi, hogy a háznál történő ellátásért bármit kérhet. Hasonlóan vélekedik Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke is. Ő állítja: a háziorvoslás kereteiről szóló jogszabályban az van, hogy szükség esetén a beteget az otthonában is el kell látni. Eszerint egyértelmű, hogy a házhoz hívásért nem kérhető pénz. Mint mondja: az alapellátásban nincs indokolatlan házhoz hívás. A páciens csak azt tudja, hogy nincs jól, de hogy mennyire a beteg, azt az orvosnak kell megítélnie. 

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász állítja: az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért.

Legolvasottabb cikkeink