• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jogi kérdéseket is felvet a kötelező drogteszt ötlete

Lapszemle Forrás: beol.hu

Egy javaslat szerint a 12 és 18 év közöttieknek évente drogteszten kellene részt vennie.

A szakemberek szerint egy mindenre kiterjedő vizsgálat költséges lenne, és – mivel gyerekekről van szó – jogi kérdéseket is felvet az elképzelés. Persze, vannak problémák, de a fiatalok nagy része nem találkozik kábítószerekkel, nemhogy használat, de próbaszinten sem – mondta Mező Andrea. A békéscsabai Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület elnöke ugyanakkor hozzátette, hogy a 12 és 18 év közötti korosztály esetében már megjelennek a legális és illegális kábítószerek, illetve az úgynevezett dizájner drogok, melyek könnyen, olcsón beszerezhetők: sok esetben még a terjesztő sem ismeri az összetevőket, illetve, hogy azok milyen hatást váltanak ki – olvasható a beol.hu portálján.

Ezért lehet hallani, hogy valaki rosszul lett, elájult – folytatta Mező Andrea, hozzátéve azt is, nehéz nyomon követni az újabb és újabb szereket, mivel már egyetlen molekula kicserélésével teljesen más anyag kerülhet forgalomba, ami még nem szerepel a tiltólistán. Ezért lényegében heti frissítésre lenne szükség akkor is, amikor górcső alá vennék a fiatalokat, hogy fogyasztottak-e valamilyen szert.

A drogteszteket több boltban be lehet szerezni – jegyezte meg Mező Andrea, aki elárulta azt is, ezeknél az úgynevezett panelek segítségével ki lehet választani, hogy milyen anyag jelenlétét vizsgálnák. Jellemzően azonban csak egyet, esetleg néhányat lehetne kimutatni a pár ezer forintért vásárolható tesztekkel – ha egyáltalán készült már panel a beazonosítani kívánt anyagra. A marihuánában jelenlévő THC zsírban oldódik, így ennek jelenléte akár két héten keresztül is kimutatható, viszont a vízben oldódó anyagok jellemzően mindössze egy-két, legfeljebb három napig vannak a szervezetben – húzta alá Mező Andrea, hozzátéve azt is, költségesebb és korszerűbb módszerekkel, például a hajszálak, bőrdarabok vizsgálatával hosszabb időszakot is górcső alá lehet venni.

Ezt erősítette meg dr. Ilia Katalin, a megyei kábítószerügyi egyeztető fórum szakmai elnöke is. Mint mondta, ár-érték arányt tekintve minél költségesebb egy ellenőrzés, annál több dologra derülhet fény a segítségével. Dr. Ilia Katalin azonban hangsúlyozta azt is, jogi kérdéseket is felvet a javaslat, mivel a 18 év alattiakat csak szülői beleegyezéssel lehetne teszt alá vetni – vizelet- és véradásra kötelezni –, kivéve akkor, ha bűncselekmény miatt rendelik el. Egy komoly vizsgálathoz komoly laborra van szükség, ami legközelebb Szegeden, Debrecenben vagy Budapesten található – folytatta dr. Ilia Katalin, aki elmondta azt is, a drogambulancián évek óta nő az esetszám, viszont ez nem jelenti azt, hogy több is lenne a szerhasználó, csak a felderítés jobb. A megyei kábítószerügyi egyeztető fórum szakmai elnöke elismerte: vannak a megyében is fertőzött területek, jellemzően a szociálisan hátrányos helyzetű térségekben.