• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kerekes székkel az árokpartra kaszálni?

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Akár száz megváltozott munkaképességű is utcára kerülhet januártól Somogyban.

A megyében országos szinten amúgy is alacsony a fogyatékkal élők foglalkoztatása. A kormány ugyanis jövőre az eddigi 34 milliárd forint helyett csak 29 milliárddal támogatja a megváltozott munkaképességűeket alkalmazó cégeket: a nagyjából 15 %-os csökkenés pedig automatikus elbocsátásokat jelent majd. Egy olyan területen, ahol amúgy is nagyon alacsony a foglalkoztatottság – mondta Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségnek (MEOSZ) elnöke – olvasható a sonline.hu portálján.

Idehaza ugyanis a súlyosan sérültek 11-12 %-a dolgozhat hivatalosan – ez nagyjából a román vagy a bolgár szint. Egyes nyugat-európai országokban viszont ez az arány 52-54 %-os. A megyében mindössze két önálló foglalkoztató működik – tette hozzá Hegedüs Lajos –, a többi valamilyen fővárosi cég helyei telepe. Összesen nagyjából 500-600 főt alkalmaznak, azaz, ha csak arányosan nézzük, akkor is 75-90-en az utcára kerülhetnek.
Ez a szám azonban ennél több is lehet, hiszen a támogatási keretre pályázni kell, s nem tudni, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter milyen elvek mentén dönt majd, azaz elképzelhető, hogy a megyében az átlagos 15 százaléknál magasabb lesz az elbocsátás.

Mindig a szakminiszter dönti el, melyik cég hány embert foglalkoztathat. Jelenleg nagyjából negyvenezer embernek jelent valamilyen megélhetést az ilyen munka, megjegyzem, alig minimálbérért dolgoznak – mondta a MEOSZ elnöke.

A cégekkel ugyanis még mindig a 2011-es minimálbér alapján számol el az állam, vagyis az évek óta 34 milliárdos támogatás három esztendeje reálértékében folyamatosan csökkent, ám jövőre már nominálisan is kevesebbet ér majd.

A megváltozott munkaképességűeket alkalmazó cégeket tömörítő Védett Szervezetek Országos Szövetsége szerint országos szinten tízezren veszíthetik el állásukat. Hegedüs Lajos szerint ráadásul olyanok, akiknek esélyük sincsen a munkaerőpiacon, hiszen súlyosan sérültek: vakok, siketek, értelmi sérültek vagy mozgáskorlátozottak. Miután a fogyatékkal élők között utóbbiak a legnépesebb csoport, értelemszerű, hogy számszerűen őket érinthetik leginkább a leépítések. Ráadásul sokan január 1-től december 31-ig élő egy éves szerződéssel rendelkeznek, éppen a támogatási forma miatt, ám mivel a miniszter még nem hozta nyilvánosságra a jövő évi keretszámokat, egyáltalán nem tudják, lesz-e munkájuk az új évben.

Több szakember attól tart, a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégektől kiesőket a közfoglalkoztatás felé szeretné terelni a kormány, a terület ugyanis az eddiginél nagyobb összeget kap a költségvetésből. A fogyatékkal élőket képviselő szakszervezet szerint teljesen abszurd, hogy a közmunka erre is megoldást jelenthet. Konkrétan ilyen kijelentés nem hangzott el – emelte ki Hegedüs Lajos –, de nem is megvalósítható: ezek a sérült emberek közfoglalkoztatásban szinte nem alkalmazhatóak, hiszen ott alig van olyan feladat, melyet el tudnak végezni.