• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jóvátétel

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Láthatatlan börtön - találó elnevezése ez a lelki betegségeknek.

Egy felnőttnek kora és önérdek-érvényesítő képessége folytán több ereje van, ha kimászni nem is, de legalább dörömbölni ennek a börtönnek az ajtaján, de egy gyermeknél más a helyzet. „A gyermekek és a fiatalok lelki betegségei, önpusztító magatartása, agresszív viselkedése, tudásának és képességeinek hanyatlása, a gyermekek családon belüli és iskolai érzelmi és fizikai bántalmazása, kiszolgáltatottsága, a káros médiatartalmakkal és szélsőséges eszmékkel szembeni védtelensége, valamint a gyermekszegénység mind komoly probléma. Mindezt súlyosbítja a fogyasztói társadalmak felpörgött, stresszel terhelt, ritmust vesztett életformája, ami a szülők lelki problémái - a ma már népbetegségnek tekinthető depresszió - és a családok megtartóerejének hiánya révén erősen kihat a gyermekekre is" - látlelet a XXI. századi Magyarország állapotáról.

Pedig Pászthy Bea, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezető egyetemi docense és az új egészségügyi szakmai kollégium gyermek- és ifjúságpszichiátriai tagozatának elnöke csupán elsorolta a gyermekkori lelki eredetű megbetegedések sokasodásának legfőbb társadalmi okait.

- Sok későbbi pszichiátriai problémának elejét lehetne venni, ha a családoknak segítenénk - vélekedik Gádoros Júlia, a Vadaskert Kórház és Szakambulancia orvos igazgatója. - Én azt látom a legnagyobb bajnak, hogy sok gyerek elvesztette azt a családi biztonságot, amely szükséges minden ember egészséges lelki fejlődéséhez. Egyre nehezebben él mindenki, mégis úgy tűnik, mintha a létért való küzdelemben éppen az egymással való törődést felejtenénk el. Régen is voltak pszichiátriai zavarokkal küzdő gyermekek, legfeljebb nem diagnosztizálták őket - mondta az igazgatónő, hozzátéve, egyre gyakrabban találkoznak alulszocializált, viselkedészavaros, egyáltalán: „elszabadult" gyerekekkel, akikre talán még soha senki nem tudott igazán odafigyelni.

Nyáron nagy vihart kavart Szabó Máté országgyűlési biztos jelentése, amely a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás vizsgálata kapcsán tette hivatalos vizsgálati eredménnyé mindazt, amit a pszichiáterszakma eddig is tudott: míg nő a tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdő gyermekek, az öngyilkosságot megkísérelt, illetve elkövetett 24 év alattiak száma - írja a jelentés -, eközben megoldatlan az akut krízishelyzetben lévő gyermekek ellátása.

Nemzetközi epidemiológiai vizsgálatok szerint a 4-18 éves korú népesség 16 százaléka szenved mentális betegségben - ez az arány népbetegségszintűnek tekinthető. Hazánkban eszerint 230 ezer gyermek szorulna - valamilyen szintű - gyermekpszichiátriai, gyermekpszichológiai ellátásra, a gondozottak száma jelenleg ennek csupán egytizede.

Bár tabutéma, és nem szívesen beszélnek erről a szakemberek, de hatalmas szakirodalma van a világon annak a kérdésnek, hogy valóban egyre növekszik-e a mentális problémákkal küszködő gyermekek száma, és a család és az iskola kudarca termeli-e ki őket.