• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kábulatba menekülnek a fiatalok...

Lapszemle Forrás: nport.hu

Az egész országot, így szűkebb pátriánkat is egyre inkább megfertőzik a különféle dizájner drogok.

Az aktuális szerekről, a megelőzésről, illetve a páciensek kezeléséről beszélgettünk Telek Ervinnel, a Salgótarjáni Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ szakmai vezetőjével, addiktológiai konzultánssal. Szenvedélybetegség terén Magyarország megelőzi az Európai Uniót. Az ESPAD vizsgálatok azt mutatják, hogy az országban tíz százalékkal nagyobb a fiatalok körében az alkohol, cannabis, illetve a dizájner drogok használata, mint Európában – írja a Nógrád Megyei Hírlap – online.

Amennyiben Nógrád megyét nézzük azt kell mondanom – folytatta Teleki Ervin - furcsa módon, de átalakult a szenvedélybetegség rendszere. Általános iskola alsó tagozatában a dohányzás, felső tagozatban pedig a roham-ivás, a gyors lerészegedés, az illegális kábítószer-használat természetessé vált.

Változott a nemek összetétele is. Évekkel ezelőtt csak elvétve találkoztunk lányokkal, akik valamilyen szert használnak. Manapság ez egyre gyakoribb, sőt egyre inkább intenzív használatot lehet kimutatni náluk.

Valamikor azt mondtuk, hogy Nógrád megyébe a cocaine, a heroin nem kerülhet be. Azt kell, hogy mondjam jelenleg minden bent van. A klasszikus anyag még mindig a marihuána. Míg a bogyó, a speed és az extasy háttérbe vonult, előtérbe került a mefedron, az MDPV és a Gina, illetve ilyen nevűek mint a MEC3, MEC4 is. Sajnos mi már találkoztunk itt Nógrád megyében két esetben, az állítólag Magyarországon még nem létező „krokodillal" is, amely a használója csontjától lemarja a húst – emelte ki a szakértő.

A fiatalok drogfogyasztásának oka az, hogy nincsenek megelégedve a saját életükkel. Utálnak két társadalmi kategóriát: ez a szülő és a pedagógus. Azért ezt a kettőt, mert, próbálnak tőlük mértéket-értéket követelni, a srácok viszont békességre, nyugalomra vágynak. Ebből következik a hagyományos serdülőkori krízis. Ez valamilyen tiltakozásban, ellenállásban jelenik meg.

Az ember alapvetően örömre, sikerre, kielégülésre, jó hangulatra, megelégedettségre, vállveregetésre vágyik. Ám ezek mindegyikéért meg kell harcolni. Időt, energiát, pénzt kell belefektetni. Az egyik kliensem mondta azt, hogy neki mindezért nem kellett megdolgoznia, elég volt az anyag. Ő volt a barátnője, a barátja, a holdfény, a csillogás, az elismerés és a dicsőség egyben. Ez jóval olcsóbb, energiával pedig jóval kevesebb, mint mindezekért megharcolni. Így egy nagyon könnyű és nagyon hazug áltörténetnek lehetünk részesei – fűzte hozzá a Salgótarjáni Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ szakmai vezetője.

Nagyon fontos azonban a megelőzés: – A primér prevenció lassan annyira visszaszorul, hogy elfelejtettük az iskolai drogmegelőzési programokat. Aminek több oka is van. Hiszen ki az a pedagógus, aki ki mer állni a saját élményekkel rendelkező gyerekek elé elmondani, hogy milyen ártalmas az, amit a gyerek már használt, a pedagógus pedig egy felkészítő tanfolyamon vagy esetleg egy tankönyvből tanult, és pénz sincs rá. Ezért a korai megelőzés a fogantatás előtt kezdődik.

Tehát feltétlenül ott lenne fontos kezdeni, hogy gyermekvállalás. Fontos, hogy a későbbiekben a gyermekeknél készségeket fejlesszünk. A fiatal tudjon visszautasítani. Tudjon nemet mondani, alternatívákat találni magának arra, – ha bánatos vagyok, – ha jó kedvű vagyok, – ha kétségbe estem, mit tegyek, hová fordulhatok. A szakirodalom ezt megbirkózási technikának nevezi – emelte ki a szakmai vezető.

Sikerült kialakítanunk egy olyan rendszert amit salgótarjáni modellnek neveznek. Hozzánk anonim módon, név nélkül, igazolványok nélkül is bejöhetnek. Akár a problémás fiatal maga, de behozhatja a szülő, és a pedagógus is őket, illetve beküldheti a házi orvos is. Bejöhetnek akár intoxikált állapotban is, amennyiben segítséget akarnak kérni. Emellett van egy közösségi ellátás ahol már orvosi szakvéleménnyel kell, hogy megjelenjen nálunk a segítséget kérő, egészen a „harmadik lépcsőig", az elterelésig. Itt már kötelező részt venni, hiszen akkor már bírósági, rendőrségi, szakaszban tart az ügy, bizonyított a kábítószerrel való visszaélés – húzta alá Telek Ervin, aki azt is elmondta, a függők gyógykezelése először az addiktológiai osztályon zajlik:

– Itt megtörténik a méregtelenítés, a detoxikálás. Majd egy pszichoszociális eljárás folyamán gyógyszeres kezeléssel próbálják ezeket az ártalmakat csökkenteni. Ez a gyógykezelési történet eleje. A teljes gyógyuláshoz rehabilitáció szükséges ahol a beteg „szermentes" környezetben, egy befogadó szociális környezetben éli a világát. Ezek hosszú folyamatok.

Jövőkép tekintetében részben optimista, részben pedig pesszimista az addiktológiai konzultáns. A személyre szóló kezelések nagyon sok esetben pozitívak. Hiszen akkor tapasztalja meg nagyon sok fiatal, felnőtt, hogy róla szól a történet. Ezeknek tapasztalataim szerint jó a kifutási eredménye – mondta Telek Ervin, aki hozzátette: Társadalmi szinten viszont nagyon pesszimista vagyok. Hiszen le fognak „csengeni" a jelenleg forgalomban lévő dizájner drogok és helyettük új anyagok kerülnek be. Megint nem fogunk tudni loholni a fajták után.