• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem adják a tapolcai kórházat

Lapszemle Forrás: Napló Online

Nem csitulnak az indulatok Tapolcán.

Annak ellenére, hogy július elsejével gyakorlatilag megszűnt az aktív sebészeti és belgyógyászati ellátás a helyi kórházban, a téma továbbra sem hagyja nyugodni a várost. A közelmúltban lakossági fórumon ütköztek a vélemények. Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő kijelentette, a tapolcai lakosság akaratát figyelembe véve, minden lehetőséget és támogatást megragad az aktív kórházi ágyak visszaállítása érdekében – írja a Napló – online.

Volt már demonstráció, aláírásgyűjtés, heves vitáktól kísért képviselő-testületi ülés, illetve néhány nappal ezelőtt egy lakossági fórumot is rendeztek a Batsányi művelődési központban. Sokan beszéltek, néhány hozzászólót az indulatok is elragadtak, ami érthető, hiszen az emberek dühösek, ha arra gondolnak, Ajkára vagy Veszprémbe kell majd utazni a beteg hozzátartozóval, gyerekekkel, idősekkel.

A tapolcai kórház átalakításával kapcsolatban a közelmúltban lezajlott lakossági fórumról rövid tudósításban már beszámoltunk. Ezúttal a meghívott vendégek hozzászólásainak lényegét osztjuk meg olvasóinkkal. Az előadóként meghívott vendégek (a szervezők névre szólóan a teljes tapolcai képviselő-testületet is meghívták) számára felajánlottuk, közöljük véleményüket, a terjedelmi korlátok figyelembevételével. A megjelent előadók mindegyike élt a lehetőséggel, álláspontjaikat itt közöljük – írja a lap.

Dr. Csonka László nyugalmazott sebész főorvos:

- Az aktív belgyógyászati és sebészeti osztály megszüntetésével Tapolcán nem kórház, hanem csak egészségügyi intézmény működik. A tiltakozó aláírásgyűjtő ívek kibocsátásakor még 15-16 kórház funkcionális átalakításáról volt szó. Azóta már csak 9 kórház maradt ebben a siralmas körben. Kár a lakosságot azzal etetni, hogy a mi intézményünk jár jól. Ellenkezőleg. Fokozatosan elveszti szakembereit, és újak képzésére már nincs lehetősége. A sürgősségi ellátás csak a hozzá nem értők szerint van megoldva. Tapolca polgármestere és képviselői korábban kiálltak az aktív, gyógyító osztályok mellett. Most négy képviselő kivételével elfogadják az elfogadhatatlant. Kilencvennyolc kórházfejlesztő év eredménye válik napok alatt semmivé, emberek tízezreinek anyagi áldozata elenyészik, ha ez a hibás döntés változatlan marad.

Császár László polgármester:

- Több fórumon is elmondtuk, hogy a tapolcai kórházat érintő egészségügyi struktúraváltás megtörtént, 2012. május 1-jével állami tulajdonba került. A kórház működése az átadás-átvétel ideje alatt és azt követően is zavartalan volt. Egyetlen dolgozót sem bocsátottak el. A betegutak szervezésében pedig a legfontosabb szempont, hogy a beteg a legjobb ellátást biztosító intézménybe kerüljön. A struktúraváltást pályázati forrással az állam is közel félmilliárd forinttal támogatja. Az ügyeleti ellátást a sebészeti ambulancián 24 órás szolgálattal, diagnosztikai szakorvosi háttérrel biztosítjuk. Egyetlen átalakítási folyamat sincs kőbe vésve, így a miénk is az igények szerint alakítható, formálható.

Marton József önkormányzati képviselő:

- Az aktív ágyak elvesztése mindenképpen fájó dolog. Jobb lett volna, ha nem így történik. Ez a folyamat már az előző kormányzati ciklusban kezdődött. Most elsősorban arra kell törekedni, hogy olyan szakorvosi, diagnosztikai és mentőkapacitás álljon a kórházi ügyelet rendelkezésére, amely a beteget a legfelkészültebb kórház felé a leggyorsabb idő alatt juttatja el. Sajnálatos, hogy a szervezők nem hívták meg a kórház vezetését, így szakmai vitát nehéz folytatni, csak érzelmit lehet. A jelenlévők a hozzászólások egyik részét mindig tapssal, míg a másik részét nemtetszéssel kísérték azok tartalmától függetlenül. Így nem lehet korrekten vitatkozni.

Németh Zsolt tapolcai lakos, civil:

- A közelmúltban történt személyes tapasztalat döbbentett rá, hogy mennyire fontos városunkban a kórház, a gyors és szakszerű ellátás. Gyógyulásomban az sem volt mellékes, hogy családtagjaim naponta tudtak látogatni és ezért nem kellett súlyos kilométereket uzazniuk! A tapolcai kórház kérdése mindenki ügye! Nem politikai hovatartozástól függ, éppen ezért az egészséghez való jog nem lehet politikai kérdés, de még gazdasági sem! Azt gondolom, hogy a város vezetőinek mindenképpen meg kellett volna hallgatniuk az emberek véleményét. Mi a több mint tízezer összegyűjtött aláírással ezt szimbolizáltuk. Lehet és kell is ezért a kórházért, az aktív sebészetért, belgyógyászatért küzdeni, de ezért városvezetőknek, képviselőknek, kórházigazgatónak, orvosnak és betegnek egyaránt össze kell fogni!