• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kanyaró-helyzet: Homályos az oltottság

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az egészségügyi dolgozóknak nemcsak az oltása, hanem a szűrése sincs megoldva.

Ahhoz, hogy valaki védtelen legyen a kanyaró ellen, különösebb oltásellenesség sem szükséges, elég, ha már benne jár a korban az illető. Az 1969 előtt született orvosok eddig önszorgalomból adathatták be a szükséges vakcinát. A kanyaró elleni védettséget hivatalosan sehol nem összesítették, és úgy tűnik, arról sincs nyilvántartás, hogy orvosainkat mennyire fenyegetik az egyéb fertőző betegségek. Hiába köztudomású, hogy a hepatitis C az egészségügyi dolgozókat kiemelten érinti, szűrésük máig nem megoldott - írta a Magyar Nemzet Online.

Arról már két héttel ezelőtt is érdeklődtünk az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál, hogy az orvosoknak meg kell-e kapniuk más oltásokat is azokon túlmenően, amelyek az átlagembereknek is kötelezők, és ha igen, akkor melyek ezek, de válasz máig nem érkezett. Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy az orvosoknak kell-e bármilyen szűrővizsgálaton részt venniük ahhoz, hogy dolgozhassanak, illetve ellenőrzik-e az oltottságukat, de választ erre a kérdésre sem kaptunk. A témáról csak orvosokkal tudtunk beszélni, akik elmondták, hogy az ilyen jellegű kérdésről mindig az adott kórház vezetősége dönt. Arról senki nem tudott, hogy van-e egységes nyilvántartás az egészségügyi dolgozók védettségéről - írja a lap.

– Én például nagyjából tíz éve, még az egyetemen kaptam hepatitis A és B elleni oltást, amíg ezt nem adták be, nem foglalkozhattunk betegekkel. Mást viszont nem kaptunk, és nem is ellenőrizték, hogy mi ellen vagyunk beoltva – meséli egy fogorvos. Hozzáteszi, hogy oltottságára azóta senki nem kérdezett rá, nem kellett átesnie szűrővizsgálatokon sem. Ahhoz, hogy munkába álljon, semmilyen igazolásra nem volt szüksége. Hasonló a helyzet az általános orvosoknál is, az átlagosnál szélesebb körű védettség náluk sem követelmény. Az persze kórházfüggő, hogy az intézmény milyen oltásokat ajánl fel. Van olyan hely, ahol minden további nélkül van mód a járványos agyhártyagyulladás elleni oltás felvételére, és olyan is, ahol fölajánlják a hepatitis A elleni vakcinát. De ezt a kórházaknak és a rendelőintézeteknek nem kell kötelezően megtenniük, inkább olyan intézményekben jellemző ez, amelyek valamilyen szempontból kiemeltek. A hepatitis B elleni védőoltás az egészségügyi dolgozóknak kötelező.

Hasonló helyzetben vannak a védőnők is, akik külön oltásokat szintén nem kapnak, csak azokat, amelyekben mindenki más is részesül a kötelező oltási sorozat részeként – ezt már Csordás Ágnes Katalintól, a Magyar Védőnők Egyesületének elnökétől tudta meg a lap. Ebből az is következik, hogy az a védőnő, aki 1969 előtt, tehát azelőtt született, hogy a kanyaró elleni védőoltásokat bevezették volna, a betegségen pedig nem esett át, maximum magánúton szerezhetett védettséget. A teljes cikk