• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kanyarós lett Budapesten egy 14 hónapos kislány

Lapszemle Forrás: novakhunor.hu

Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz.

A kanyaró ellen is védelmet nyújtó, kombinált védőoltás (MMR-oltás) hazánkban kötelező, 15 hónaposan oltják be a gyermekeket, és 11 éves korban kapnak egy második oltást. A fővárosban nagyon rég nem volt kanyaró: most egy 14 hónapos, életkora miatt még nem oltott magyar kislány fertőződött meg, őt jelenleg is az egyik nagy budapesti kórházban ápolják – írta dr. Novák Hunor a blogján. A hírt dr. Kulcsár Andrea infektológus, védőoltási szakértő is megerősítette.

A kislány 100%, hogy kanyarós, ezt laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták. Annyit tudunk, hogy a fertőzést szinte biztosan Budapesten kapta el, vélhetően olyan – valószínűleg tünetmentes emberek – fertőzték meg, akik a környező országokban jártak, és onnan hurcolták be a fertőzést.

Az érintett kislány már nem fertőz, viszont a fő probléma az, hogy nem tudjuk, hány ember kaphatta el a tőle eddig. A kanyaró ugyanis az egyik legfertőzőbb betegség, a statisztikák szerint míg egy rettegett ebolás beteg átlagosan 2 másik embert fertőz meg, addig egy kanyarós beteg 11-18 másik embert betegít meg. A kanyaró 90%-os valószínűséggel betegíti meg a fogékony egyént, emberről emberre, és a levegőben is terjed: ha a beteg egyet köhög, a levegőben a vírus akár két óráig életképes marad a világ vezető orvostudományi szaklapja szerint.

A kanyaró lappangási ideje 6-19 nap, azaz a megfertőződés után ekkor jöhetnek a tünetek, amik elég semmitmondóak, influenzának is hihetik: láz, rossz közérzet, étvágytalanság, köhögés, a szem kötőhártyájának gyulladása és testszerte jelentkező kiütés jellemző. A kanyarós beteg a kiütések megjelenése előtti öt nappal már fertőz a kiütések megjelenése utáni negyedik napig. A kanyarós beteg azonnal elkülönítése javasolt. Minden a kanyaróról a teljes bejegyzésben

Információink szerint egy budapesti gyermeknél kanyarót találtak az orvosok. A beteget a Madarász utcai Gyermekkórházban fedezték fel, majd a vizsgálat után átszállították a Dél-pesti Centrumkórházba (korábbi és ismert nevén Egyesített Szent István és Szent László Kórház), ahol a felnőtt infektológia (fertőzőosztály) mellett gyermekinfektológiai osztály is működik - írta csütörtök este a magyarnarancs.hu.

Bár kerestük mindkét intézményt, cikkünk megjelenéséig választ nem kaptunk: a Madarász utcai Gyermekkórház saját e-mail-címe nem működik, levelünk visszajött tőlük, ezért a Heim Pál Gyermekkórház sajtóosztályát próbáltuk elérni, mert a két intézmény közös igazgatás alatt működik; a Dél-pesti Centrumkórház e-mail-címéről szintén visszapattant a kérdésünk. - írták.

Ezek után az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz (ÁEEK) fordultunk kérdéseinkkel, ám onnan egyelőre szintén nem kaptunk megerősítést.

Próbáltunk elérni több dolgozót is a két intézményből, ám azonkívül, hogy többen is elmondták, valóban találtak kanyarós beteget, ezért az osztályon lévő többi páciensnél ellenanyagszintet mértek, akinél pedig indokoltnak találták, beoltották, mást nem mondhattak. Ezt az instrukciót kapták ugyanis a vezetőségtől.

Legolvasottabb cikkeink