• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Káosszal nyit az új betegellátási rend

Lapszemle Forrás: Népszava

Komoly ellátási káosz várható a főváros észak-pesti régiójában az ellenzék szerint.

Az új betegellátási rend az ellenzék szerint katasztrófa-veszélyt okozott, ráadásul a megszorítások miatt újabb kórházi ágyszám-csökkentésre és osztálybezárásra kell felkészülni. November végével végleg megszűnik a fővárosi Károlyi Sándor Kórház traumatológiai osztálya, a továbbiakban egyetlen sürgősségi beteget sem fogadnak majd. Csakhogy - információk szerint - egyelőre sem az ellátásra szorulók, sem pedig a dolgozók biztonsága nem garantált a feladat további ellátására kijelölt Honvéd Kórházban. Így komoly ellátási káosz várható a főváros észak-pesti régiójában és ilyen bizonytalanságok gyötrik az ország több települését is – írja a Népszava – online.

Míg a kormánypártok átköltöztetésről, az ellenzék osztálybezárásokról és közveszély-okozásról, és konkrétan a Károlyi kibelezéséről beszél az ügyben. Az ugyanis biztos, hogy 190-nel csökkent az újpesti intézmény aktív ágyainak száma, így ténylegesen bezár a neurológiai és traumatológiai osztály. Ezzel pedig utóbbi, a baleseti osztály ellátási körzetébe tartozó 450 ezer lakos, évente több mint 4 ezer fekvőbeteg és 20 ezer sérült ellátásának biztonsága kérdőjeleződött meg, hiszen a 100 ágyas traumatológia feladatait úgy venné át a Honvéd Kórház, hogy az ott korábban 85 ágyon működő osztály pluszban csak 50-et kap – húzza alá a lap.

Ráadásul – folytatódik az írás - ez az átirányítás a megsemmisített osztályon dolgozó több mint 100 ember közül - információink szerint - kizárólag az orvosokat és a műtősöket jelenti, a szakdolgozók vélhetően munka nélkül maradnak. Ez különösen azért aggályos, mert országszerte súlyos problémát okoz az egészségügyi munkaerőhiány, ami Újpest, Rákospalota, Zugló, Angyalföld, Óbuda lakosainak, sőt, az Észak-pesti agglomerációban élők számára is jelentős kockázatot jelent. Ahogy az is, hogy a Honvéd Kórház nincs felkészülve a betegroham fogadására. Egyelőre csak az biztos, hogy a szakmai és politikai vezetők zárt ajtók mögött folyamatosan egyeztetnek az átalakításról, mint autentikus forrásunk fogalmazott: "a betegellátás zavartalanságát mindenek felett szem előtt tartva". Informátoruk azt is állította: azon dolgoznak, hogy minél több dolgozót átvegyen a Honvéd, így "sem a betegek, sem a szakmai gárda egzisztenciája nincs veszélyben", az érintetteknek szerinte várniuk kellene pár hetet, amíg eldőlnek az "átköltöztetés" részletei.

Hivatalosan ugyanakkor már nem ennyire szívderítőek a hírek, hiszen a Honvéd Kórház felügyeletére kinevezett miniszteri biztos, az intézmény szakmai vezetésének lefejezése után új tervekkel állt elő, méghozzá a szoros költségvetés betartatása érdekében. A minap Borbíró Zoltán a Magyar Nemzetnek azt is kijelentette: a kórház szolgáltatásait a jövőben kizárólag az igényjogosultak (katonák, rendőrök, vasutasok és hozzátartozóik - a szerk.) és a területileg az intézményhez tartozó civil ellátottak vehetik majd igénybe. Az új betegellátási rend értelmében a Honvéd területi kötelezettségébe 2,4 millió lakos tartozik, magyarán ez az egy intézmény összesen 135 ágyon kell végezze majd az igényjogosultakkal 3 millió fölé duzzadó ember esetleges baleseti ellátását – emeli ki a lap, amely azt is megírja, hogy eközben bezár a 2011-ben elkészült, 100 millió forintos költséggel felújított műtőblokk a Károlyiban, valamint a régi Árpád Kórház rehabilitált intenzív osztálya is. A kormányoldal ellenben azt állítja, a Károlyi - főként az Árpád kórház épületei - olyan súlyos infrastrukturális problémákkal küzd, hogy a Honvédban nagyobb lesz a betegbiztonság, így a traumatológia bezárása egyfajta "mentési munkálat" volt.