• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Káosz a háziorvosi rendelési időben

Lapszemle 2018.05.29 Forrás: InfoRádió Szerző:
Káosz a háziorvosi rendelési időben

A leírt jogszabályok és rendeletek szerint a rendelési időben az orvosnak ott kell lenni a rendelésen.

Főleg a helyettesítések miatt válhat az alapellátásban dolgozó orvosok rendelési ideje nehezen követhetővé - mondta az Inforádiónak Papp Magor háziorvos. Előfordul olyan is, hogy a kiírt rendelési időben a háziorvos nem jelenik meg, vagy nem egyértelmű, mikor rendel - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Sok helyen pedig nincs nappali ügyeleti ellátás, ami miatt a háziorvosok egyszerre rendelnek és ügyelnek is - véli a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója.

A NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, egykori OEP) szerződése a háziorvosi szolgálatnak legalább 15 órás heti munkavégzést ír elő - mondta Papp Magor háziorvos. A munkaidőt a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának is szükséges bejelenteni, ezen kívül pedig még szerződést kell kötni az önkormányzattal is. "Ezek jól vázolják azt, hogy bonyodalmas a helyettesítést megszervezni és adminisztratívan bejelenteni. Sokszor a helyettes háziorvos időbeli kapacitása dönti el, hogy a helyettesítés alatt mikor tud a rendelés megvalósulni" - emelte ki a háziorvos. Az is nagyon bonyolult, hogy melyik szerv ellenőrzi, hogy a háziorvosok mikor és hogyan dolgoznak. Jelenleg az ANTSZ, a kormányhivatal, a NEAK, és az önkormányzat is tud ellenőrizni, és az ellenőrzés gyakori - mondta Papp Magor.

"A NEAK-al kötött szerződés legalább napi három órás rendelési időt ír elő, de ennek a többszörösét, öt-hat-hét órát is igénybe vehet az a betegmennyiség, aminek a ellátását el kell végezzük. Aki a rendelési időben érkezik, el kell látnunk" - hangsúlyozta a háziorvos, aki elmondta azt is, hogy a jogszabályokat a rendelési idő változásához és a helyettesítés bejelentésének elvállalhatóságához kellene igazítani. "Kapunk egy havi finanszírozást a NEAK-tól, és abból ki kell kalkulálni a működés kereteit és a fizetéseket. Ugyanakkor a szabadság idején helyettesítő kollégát ki kell fizetni, ezért szokott gyakran előfordulni, hogy oda-vissza helyettesítik egymást a kollégák. Ilyenkor lehet változás a rendelési időkben. A betegek részéről viszont érhető az, hogy ők pedig szeretnék előre tudni, hogy mikor tudnak egy-egy szolgáltatáshoz hozzáférni. Nagyon sok kolléga az interneten publikálja a rendelési időt és annak módosulását" - mondta.

Az InfoRádió értesülései szerint előfordul, hogy a kiírt rendelési időben a háziorvos nem jelenik meg pontosan, vagy nem egyértelmű, mikor rendel.

Sok helyen nincs nappali ügyeleti ellátás, emiatt fordul elő, hogy a háziorvos sürgős esetek miatt megszakítja a rendelést - véli a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója. Békássy Szabolcs szerint hogy ezt elkerüljék, pontosabban kellene szabályozni a rendelkezésre állási időt is.

Az ügyeleti szolgáltatás hétköznapi elérhetősége nagy különbségeket mutat, holott az alapellátási törvény meghatározza, hogy a rendelési feladatok rendelési időn túli ellátására az önkormányzatoknak ügyeleti szolgálatot kellene biztosítani. Ez azonban gyakran nincs, és ilyenkor a háziorvost riasztják, aki tehát ilyenkor egyszerre rendel és ügyel is. A teljes cikk elolvasható itt

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink