• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Káosz a nyugdíjak körül

Lapszemle Forrás: Népszava

Nincs összesítés, hogy az egészségügy területén hány munkavállalóval lesz majd kevesebb.

Noha július 1-e óta nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és fizetést a közszférában dolgozók, a munkát választók egy részének kérelmét még mindig nem dolgozták fel - ismerte el a Népszavának a szaktárca. Így nem tudni, hogy pontosan hányan szeretnének továbbra is dolgozni, és arra sincs válasz, mi van azokkal, akik abban reménykednek, hogy szükség van rájuk a munkahelyükön, így lemondtak a nyugdíjukról, majd kiderül, hogy nem támogatják a kérelmüket.

Annak ellenére, hogy július 1-e óta egyetlen közalkalmazott vagy köztisztviselő sem kaphat egyszerre nyugdíjat és bért, sok igényt még fel sem dolgozott a kormány. Azt, hogy mennyi kérelemmel maradtak el, nem tudni, így arról sincs összesítés, hogy a különböző ágazatokban, például az oktatás vagy az egészségügy területén hány munkavállalóval lesz majd kevesebb.

A Fidesz kabinet tavaly év végén tette közzé azt a határozatát, amely kimondta, meg kell szüntetni a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók jogviszonyát, és az álláshelyük sem maradhat meg. Később némileg enyhítettek a szigoron, de csak egyes ágazatokban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) tájékoztatása szerint a tárcánál és az államtitkárságokon a március 31-ig beérkezett adatokat dolgozták fel eddig, az azóta érkezettek igények feldolgozása folyamatban van. Így nem tudni pontosan, hányan érintettek a kényszernyugdíjazásban, kik szeretnének dolgozni, és mi lesz a sorsuk azoknak, akik a munkát választották, így lemondtak a nyugdíjról, de esetleg mégsem dolgozhatnak tovább. Arra sincs válasz, mikorra végeznek a munkával.

Doncsev András, az EMMI parlamenti államtitkára múlt héten Pál Béla szocialista képvi-selő írásbeli kérdésére azt válaszolta, az úgynevezett kettős ellátás tilalmának hatálya alá tartozó egészségügyi dolgozók jövedelemkiegészítésre jogosultak. Ennek biztosítására a munkáltatók támogatást igényelhetnek, a júliusig beérkezett összes igénylést elbírálták. Kérdés azonban, mi alapján érkeztek be a munkáltatói igények és azokat hogyan bírálták el, ha a minisz-tériumban a legutolsó adat március végi, a többit pedig még nem dolgozták fel.

A számok vélhetően napról napra változnak, legalábbis ezt bizonyítja, hogy az EMMI szerint a továbbfoglalkoztatási kérelmek száma az egészségügyben 1906, a támogatott kérelem 1848, a nem támogatott kérelem pedig 58. Doncsev András viszont más adatokról számolt be, ő pénteken azt mondta, mostanáig 1888 ember továbbfoglalkoztatását támogatták az egészségügyben, 497 kérelem elbírálását pedig még nem fejezték be.

További részletek a népszava.hu weboldalon.