• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kistelepülések felén nincs patika

Lapszemle Forrás: Kelet-Magyarország - InfoNyíregyháza

A szabolcsiak 60 százaléka olyan településen él, ahol nincs gyógyszertár.

A gyógyszertárak fenntartása és működtetése évről évre egyre nehezebb. Az új gyógyszertár-tulajdonlási szabályok legnagyobb vesztesei a vidéki kispatikák lehetnek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2012 júniusában 136 településen 208 patika működött, azóta kettővel csökkent a gyógyszertárak száma – tudta meg a Kelet Magyarország a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségétől.

A megyében jelenleg a települések mintegy 40 %-án nincs patika. A népességszámot figyelembe véve a megye népességének több mint 60 %-a, mintegy 340 ezer ember él olyan településen, ahol nem üzemel gyógyszertár. Ahol pedig van, ott a patikák 2/3-a rövidebb nyitvatartással üzemelő fiókgyógyszertár

A gyógyszertárak fenntartása és működtetése évről évre egyre nehezebb. Az elmúlt évek során hozott, gyakran ad hoc jellegű, nem megfelelően előkészített, valamint kellő felkészülési időt nem biztosító intézkedések bizonytalanságot hoztak, és feszültséget keltettek a patikaszektor szereplői között. 

Az új gyógyszertár-tulajdonlási szabályok legnagyobb vesztesei a vidéki kis patikák lehetnek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg a kistelepülések több mint felén nincs patika – mondta dr. Zlinszky János, a HGYSZ alelnöke.

Az Országgyűlés által a közelmúltban megszavazott törvénymódosítás értelmében a gyógyszerészeknek 2017. január 1-jéig többségi tulajdonnal kell rendelkezniük a magyarországi gyógyszertárakban. Az új szabályozás értelmében, azokon a 2000 főnél népesebb településeken, ahol csak egy patika van, az állam a gyógyszerészeket megelőzve is többségi tulajdonossá válhat, így biztosítva a gyógyszerellátást.

A törvénymódosítás nem foglalkozik a 2000 fős vagy kisebb lélekszámú településekkel. Így amennyiben ezeken a településeken nem valósul meg 2017. január 1-jéig a gyógyszerészi többségi tulajdon, vagy a jövőben a tulajdonos gyógyszerész nyugdíjba megy, és nem talál vevőt a patikájára, ezek a kispatikák be kell, hogy zárjanak, ami jelentősen megnehezítheti a kistelepüléseken élők gyógyszerhez jutását – hangsúlyozza a HGYSZ.