• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Káoszteremtés: Párhuzamos kórházi kancelláriák

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Senki nem tudja, mi szükség a párhuzamos átszervezésekre, és megvalósulhat-e bármi a kapkodó javaslatokból.

Új egészségügyi intézménytípus, az egyetemi kórházak létrehozásának terve fekszik péntek óta a parlamenti képviselők asztalán. Közben állítólag épp a héten dőlhet el, hogy elindulhat-e az ágazat államtitkárának kórházi ellátás-szervező csodafegyvere: a kancellária-rendszer, és hogy mi történik a fővárosi kórházfejlesztésekben. Senki nem tudja, mi szükség a párhuzamos átszervezésekre, miért nem találkoztak eddig az ötletek és főleg, hogy megvalósulhat-e bármi a kapkodó javaslatokból - írta a népszava.

Az új terv első számú pikantériája, hogy azt nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), vagyis nem az ágazatért felelős egészségügyi államtitkárság jegyzi, hanem néhány fideszes képviselő. A beterjesztőkre akár azt is mondhatnánk: a debreceni lobbi, hiszen Kósa Lajos frakcióvezető, korábbi debreceni polgármester mellett a városhoz szintén ezer szállal kötődő Halász Jánost és Pósán Lászlót találjuk az aláírók között, hozzájuk csatlakozott tegnap Kucsák László egyedüli fővárosiként. A képviselők hovatartozása most az egyszer azért érdekes, mert az egészségügyért felelős Ónodi-Szűcs Zoltán is a hajdú-bihari megyeszékhelyről érkezett a nagypolitikába, sőt, évekig az elsőként megnevezett majdani egyetemi kórházat, a Kenézyt vezette. Most mégis úgy tűnik föl, a háta mögött lépett a Fidesz, hogy letörjék kórházszervezési ambícióit, vagy legalább kihúzzák annak kancellári méregfogát.

És itt jön az új kórháztípus tervének következő pikantériája. Az ötlet ugyanis nem most ugrott elő a Fidesz cilinderéből, legalább három éve fontolgatják a megvalósítását. Az elképzelésről Palkovics László felsőoktatási államtitkár is beszélt a Debreceni Egyetem tanévnyitóján, bár ez akkor nem hozta izgalomba a közvéleményt.

Ami érthetetlen az az, hogy az ügyben leginkább érintett egészségügyi államtitkár miért nem számolt ennek a kórházi körnek az átszervezésével, amikor kidolgozta saját elképzeléseit a kórházi kancelláriák rendszeréről. A Népszava információi szerint kórházi körökben most attól tartanak, a tisztán egészségügyi képzéssel foglalkozó SE kivételével valójában általános tudományegyetemek szakszerűtlen irányítása alá kerülnek a kórházak, ami további konfliktusokat generálhat. Nem túlzás azt mondani, az egész kórházi szakma értetlenül áll az előtt, hogy miért most derül ki ez a sok ellentmondás. A teljes cikk

Legolvasottabb cikkeink