• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kapkod a kormányzat, ide-oda rángatják az egészségügy-irányítást

Lapszemle 2020.04.09 Forrás: atlatszo.hu
Kapkod a kormányzat, ide-oda rángatják az egészségügy-irányítást

Csak a napokban kezdte el összeíratni a budapesti kormányhivatal, hogy egészségügyi veszélyhelyzetben kiket tudnak beállítani plusz segítségnek a kórházakban.

Csak a napokban kezdte el összeíratni a budapesti kormányhivatal, hogy egészségügyi veszélyhelyzetben kiket tudnak beállítani plusz segítségnek a kórházakban — derül ki egy, az Átlátszó birtokába jutott, kiszivárgott iratból. Egyelőre úgy tűnik, a veszélyeztetett csoportokba tartozókat is mozgósítanák ilyen helyzetben. A kormányhivatalon keresztül érkező, kapkodó információkérések az államapparátusban uralkodó káoszt jelezhetik.

hétfő estétől kedd reggelig, gyakorlatilag egy éjszaka alatt kellett a budapesti kerületek egészségügyi szolgáltatóinak összeírni a fővárosi kormányhivatal kérésére, hogy a krízis súlyosbodása esetén kiket tudnának beállítani a kórházi dolgozók mellé kisegíteni. Az erre felszólító üzenethez mellékelt, kitöltendő táblázatba az egyes intézmények alá tartozó, szóba jöhető emberek egyes személyes adatai mellett azt is meg kellett adni, hogy mi a szakképzettségük, milyen szakterületen és milyen jogviszonyban dolgoznak; illetve a kivételekhez tartoznak-e.

A kerületi szolgáltatók jellemzően a lakosokat kiszolgáló alap- és szakellátási feladatokat látják el; általában valamilyen formában ide tartoznak a háziorvosok, szakrendelések, védőnők, fogorvosok stb. A levél megszólítása szerint a Budapest “területén működő valamennyi önálló szakorvosi rendelőintézet” intézményvezetője részére szól, és konkrétan a kirendelhető szakdolgozókra kérdez rá, vagyis az ápolókat, asszisztenseket és társaikat érinti.

A kapkodás részben nyilván indokolt. Egészségügyi veszélyhelyzetben ugyanis a törvény lehetőséget ad arra, hogy néhány kivételtől eltekintve bármelyik egészségügyi dolgozót oda irányítsák, ahol a munkájukra a legnagyobb szükség van. Miután a COVID-19 miatt Magyarországon ez a helyzet jelenleg fennáll, a kormánynak érdemes tudnia, hogy mivel főzhet. Az adatkérésből viszont az is világos, hogy a kormányzati szervek mindeddig nem rendelkeztek naprakész információval arról, hogy kiket is tudnának mozgósítani, noha a veszélyhelyzet majdnem egy hónapja, az erről szóló március 11-i kormányrendelet kihirdetése óta fennáll.

A fővárosi egészségügy-irányítási rendszerre rálátó, a téma érzékenysége miatt nevük elhallgatását kérő forrásaik egybehangzóan azt állítják, az elmúlt hetekben sorozatosan kapják a hasonló adatkéréseket.