• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kaposváron is a mellrák ellen sétáltak

Lapszemle 2018.10.10 Forrás: sonline.hu
Kaposváron is a mellrák ellen sétáltak

Figyelni kell a szoptatásnál a tejcsomókra, ami akár rákos elváltozás is lehet.

Több százan sétáltak kedden a Kossuth tértől a kaposvári kórházig, hatodik alkalommal hívták fel az emlőrák és a prosztatarák esetében a szűrések fontosságára a figyelmet - olvasható a sonline-hu-n.

Rózsaszín szalagot kitűzve lufikkal a kézben több száz fiatal, középkorú és idősebb nők és férfiak gyűltek össze a Kossuth téren. Mindannyian az emlődaganatok veszélyeire hívták fel a figyelmet. – Évek óta részt veszek a mellrák elleni sétán. Érintett vagyok két barátnőm személyében is. Mindketten szerencsére meggyógyultak a betegségből. Ez a mai nap figyelemfelhívás, hogy menjünk szűrésre, keressük fel időben az orvost – mondta el Simon Edit. A Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnáziumból is több osztályt elhoztak a pedagógusok a találkozóra. – Fontosnak tartom pedagógusként, hogy a fiatal kamaszok ilyen eseményeken részt vegyenek. Ez a séta talán rávilágítja őket, le kellene tenni azt a cigarettát, a drogokat, egészségesen kell étkezni, hetente többször mozogni. Csodát nem várok, de remélem hatással lesz rájuk – mondta el Lajos László pedagógus.

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja világszerte – mondta el Fadgyas Erzsébet. A megyei tisztifőorvos hozzátette: minden tizenegyedik nő mellében alakul ki daganatos megbetegedés, 72 ezer emlődaganatos beteget tartanak nyilván és évente 2200 halálozásról tudnak. A népegészségügyi program keretében 2001 óta van lehetőség szűrővizsgálatra, sajnos ma is sokan nem mennek el, pedig az időben felfedezett emlődaganat száz százalékban gyógyítható –hívta fel a figyelmet.

...

A séta végállomása a Kaposi Mór Oktató Kórház volt. Papp Erzsébet orvosigazgató köszöntőjében elmondta: 2017-ben 5800 emlőrák elleni szűrést végeztek, ebből kevesebben jöttek spontán, többen pedig szervezetten érkeztek időpontra kistelepülésekről. A vizsgálatokat 45-65 év közöttiek között végezzük, de fiatalabb korban is javasoljuk a szűrést – mondta el Kander Klára. A kaposvári mammográfiás központ főorvosa hozzátette: egyre fiatalabb korban tapasztalható daganat a mellben. Kéri, hogy kiemelten figyeljenek a szoptatásnál a tejcsomókra, ami akár rákos elváltozás is lehet. Megjegyezte: jó a gyógyulási esélye a pici és nyirokcsomó áttétel nem rendelkező emlőráknak.

További részletek a cikkben.