• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Óvodai, iskolai fertőzések: kinek a feladata tenni ellene?

Lapszemle 2018.10.10 Forrás: szoljon.hu
Óvodai, iskolai fertőzések: kinek a feladata tenni ellene?

Régebben nem mehetett közösségbe a fertőzött gyerek, ma már ótvarral is elhozzák a kicsiket az óvodába.

Különböző fertőzések óhatatlanul felbukkannak időről időre a gyermekközösségekben. Az viszont elsősorban a szülők felelőssége lenne, hogy ne terjedjenek tovább. A szoljon.hu utánajárt, mit tehetnek az intézmények, ha felbukkan például a fejtetű a gyerekeken.

– Hová tűnt a szülők és orvosok felelősségérzete? – kérdezi felháborodva Bea, aki az egyik szolnoki óvodában dolgozik. – Régebben az a gyerek, akinek fertőző betegsége volt, egyszerűen nem mehetett közösségbe. Ma már olyan fertőzésekkel is elhozzák a kicsiket, hogy a hajunk szála égnek áll tőle. Legutóbb az ótvar terjedt el, mert az egyik gyereket a kérésünk ellenére több napig behozták, orvoshoz viszont nem vitték el. Az anyuka egyszerűen közölte, hogy ő a munkája miatt nem teheti meg, hogy otthon maradjon a gyerekkel. Egyébként is: ha vigyázunk, nem fertőz tovább. A fejtetűről pedig ne is beszéljünk. Addig, amíg akár csak egy-két szülő is akad, aki nem kezeli le saját gyermeke fejét, mi hiába küzdünk a védőnőkkel együtt.

A szakemberek valóban sokat küzdenek a fejtetvességgel, amely az utóbbi években csaknem azonos mértékben fordul elő gyermekközösségekben. A rendelkezések szerint ugyanis az a gyermek, akit az egyik nap lekezelnek tetűirtó szerrel, másnap már nem számít fertőzöttnek. Pedig sajnos gyakran előfordul, hogy maradnak élősködők a hajban, melyek továbbvándorolnak.

A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint a védőnőknek az óvodákban és általános iskolákban a tanév elején kell a tetvességi vizsgálatokat elvégezni, majd negyedévenként legalább egyszer megismételni. Mint megtudtuk, a tetvesség észlelése esetén a tetves gyermek törvényes képviselőjét mielőbb értesíteni kell. A fejtetvesnek talált gyermek kezelése elsősorban a szülő feladata és kötelessége. Amennyiben a szülő kötelezettségét nem teljesíti, vagy az általa elvégzett kezelés eredménytelennek bizonyult, a védőnő köteles a gyermeket haladéktalanul lekezelni.

A védőnők közegészségügyi érdekből az ismételten vagy nagymértékben fejtetves gyermeket név szerint kötelesek jelenteni az illetékes járási hivatal népegészségügyi osztályának, mely gondoskodik a tetves gyermek családtagjaira kiterjedő vizsgálatról, szükség esetén a tetves személyek kezeléséről. Ha mindez nem vezet eredményre, a hatóság eljárást kezdeményez a szülőkkel, gondviselőkkel szemben.

További részletek a cikkben. 

Legolvasottabb cikkeink