• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kaptak is meg nem is

Lapszemle Forrás: BAON

Száznegyvenöt millió forintot kapott a kiskunhalasi Semmelweis Kórház azonban nem használhatja fel.

Száznegyvenöt millió forintot kapott a kiskunhalasi Semmelweis Kórház abból a 27 milliárd forintból, amit az év végén osztott szét a kormány a hazai kórházak között. A támogatást azonban nem használhatja fel az intézmény, mert nincs tartozása - írja a BAON.

Dr. Romhányi Zoltánt, a halasi kórház ügyvezető igazgatóját - több érintett kórházi vezetőhöz hasonlóan - meglepetéséként érte a kormányrendelet tartalma, amivel csak az újév első hetének végén találkozott. – Ez a fajta hozzáállás nem biztos, hogy előreviszi az egészségügy helyzetét. A kevésbé jól gazdálkodókat jutalmazza a kormány, míg a megfelelően gazdálkodó intézményeket bünteti azzal, hogy nem járul hozzá a működésükhöz – fogalmazza meg véleményét a kórházigazgató. – Megjelent a kormányrendelet, ezután kaptuk meg a pénzt. Érthetetlen, hogy úgy kaptuk meg a támogatást, hogy maguk sem tudták, hogy kinek küldik, hiszen a kormányrendelet alapján nem is kaphattunk volna – fejti ki Romhányi Zoltán.

Sajtóértesülések szerint országszerte közel két tucat kórháznak – köztük a kiskunhalasi Semmelweis Kórháznak – kell visszafizetnie az Egészségbiztosítási Alapnak azt a támogatást, melyet egy tavaly év végén megszületett kormányrendelet értelmében kaptak.
A kiskunhalasi kórháznak - mint azt az igazgatótól megtudjuk - csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott normatív támogatásból gazdálkodik, mert a fenntartó önkormányzat nem járul hozzá a működéséhez. Már csak ezért is lenne hová tennie az intézménynek a 145 millió forintot. – Van lejárt határidejű tartozásunk, ami nem számviteli szempontból fogalmazódik meg. A béremeléseket nem eszközöltünk 6-7 éve. Az egészségügyi ágazat ma a legeslegrosszabbul fizetett ágazat – mutat rá Romhányi Zoltán, aki kérdésünkre elmondja: az elmúlt években egyebek mellett azért tudták egyensúlyban tartani az intézmény gazdálkodását, mert a dolgozók bérfejlesztését elodázták. Idén viszont a minimálbér emelkedése miatt 100 millió forint körüli többletkiadása lesz a kórháznak, noha a dolgozók nettó bére ettől nem nő.

Romhányi Zoltán elmondása szerint a 145 millió támogatás jelentős részét erre akarták fordítani, hiszen a minimálbér 78-ról 92 ezer forintra történő emelésére nincs többletforrása az intézménynek. – Ha vissza kell fizetnünk a 145 millió forintot, akkor idén egészen biztosan mínuszosak leszünk – vázolja a jövőt az igazgató. Romhányi Zoltán - mint mondja - egyeztetéseket kezdeményezett az illetékesekkel a kórház számláján lévő 145 millió forint sorsáról.