• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Karácsony nem blöffölt a CT-berendezések beszerzésével

Lapszemle 2020.02.21 Forrás: 444.hu
Karácsony nem blöffölt a CT-berendezések beszerzésével

A kétmilliárd forintból az első évben nem CT- és MR-készülékeket, hanem azt a kapacitást szeretnék megvásárolni, amelyet a kormány kihasználatlanul hagy.

Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok szerint senki nem blöffölt és nem blöffölhet sem a budapesti, sem senki más egészségével. A komoly probléma pedig abból lesz, hogy évtizedek óta megoldatlan a fővárosiak diagnosztikai eljárásokhoz való hozzáférése. Budapest új vezetésének a budapestiek egészsége a legfontosabb: az, hogy ne veszítsünk emberéleteket azért, mert túl későn diagnosztizálják őket, az, hogy minőségi járóbeteg-ellátásban részesüljenek, idézi a tanácsnok levelét a 444.hu. 

Ebben az is szerepel, hogy már rég nem CT- és MR- készülékekről, hanem komplex egészségügyi fejlesztésekről beszélnek, amelynek része, hogy minden budapesti, éljen bármely kerületben, minél hamarabb férjen hozzá a szükséges és korszerű diagnosztikai vizsgálatokhoz. A jó diagnosztizáláshoz nélkülözhetetlen a minőségi képalkotó berendezések megléte, így a CT- és MR-készülékek elérhetősége. 

A tanácsnok ígéri, hogy még idén felmérik a budapesti alapellátás és járóbeteg-szakellátás állapotát, kapacitástérképet készítenek, amely alapján dönthetnek a következő négy évben a források felhasználásáról. 

A főváros rendelkezésére álló kétmilliárd forintból az első évben nem CT- és MR-készülékeket, hanem azt a kapacitást szeretnék megvásárolni, amelyet a kormány kihasználatlanul hagy.

Jelenleg a kormány nem fizeti ki a már meglévő készülékek teljes kapacitását, és amikor a rendelkezésre álló finanszírozás elfogy - a teljesítményvolumen-korlát miatt -, a szolgáltató nem végez több vizsgálatot, „kikapcsolja” a gépet. Emiatt alakulnak ki a várólisták. A fővárosi önkormányzat a kerület önkormányzatok igényeit tudja támogatni, esetleg koordinációs szerepet vállalva összehangolni. Ez törekvésünk is, írja a Havasi Gábor.

 

Legolvasottabb cikkeink