• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Sztárgyógyszerek lesznek receptkötelesek májustól

Lapszemle 2020.02.21 Forrás: Napi.hu
Sztárgyógyszerek lesznek receptkötelesek májustól

Májustól receptkötelessé válik több, láz- és fájdalomcsillapításra használt, ibuprofént és dexibuprofént tartalmazó készítmény.

Mozgalmas éve van a legnépszerűbb, jellemzően fájdalomcsillapításra használt gyógyszereknek. Szerdától, február 19-től vény - azaz recept - nélkül is forgalmazható több metamizol hatóanyag-tartalmú készítmény, köztük az Algopyrin. Májustól viszont receptköteles lesz a szintén népszerű, ibuprofént és dexibuprofént tartalmazó tabletták egy része, írja a Napi.hu.

MIközben a sok metamizol-tartalmú készítményre már nem kell recept, közel három hónap múlva sok más tablettához szükség lesz rá. Az OGYÉI tavaly jelentette be, hogy a 600 és 800 milligramm ibuprofént és 300 milligramm dexibuprofént tartalmazó tabletták bekerülnek a receptköteles rendszerbe. (A jogszabályok szerint a különböző készítmények nevét nem lehet publikálni, ezért cikkünkben csak azok a tabletták szerepelnek mégis névvel, amelyeknél ezeket az OGYÉI a hivatalos, mindenki előtt nyilvános honlapján feltüntette. A február 19-től már recept nélkül forgalmazható készítményekről szóló OGYÉI-lista itt olvasható, az ibuproféntartalmú készítményekre vonatkozó OGYÉI-tájékoztató pedig itt és itt található.)

Az ibuprofént a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé sorolják, az ilyen hatóanyagot tartalmazó készítményeket világszerte hatvan éve forgalmazzák. Alacsonyabb, 1200 milligrammnál kisebb napi dózisban fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint megfázás kezelésére használják. A receptkötelezettség májusi bevezetését azzal magyarázza a hatóság, hogy a fájdalom- és lázcsillapítóként használt ibuprofén esetében 1200 milligramm, a reumatikus betegségekre való dexibuprofénnél pedig 600 milligramm a biztonságos napi dózis és akik szedik az érintett tablettákat, könnyen túlléphetik a limitet.

Az már 2006-ban kiderült, ezeknek az alkalmazása fokozza az artériás thrombotikus események (szívinfarktus, stroke) kockázatát. Az érintett gyógyszerekről, köztük az ibuprofén-tartalmú készítményekről - az Európai Bizottság megrendelésére - készült egy független tanulmány, ebben a szakemberek arra jutottak, hogy az ibupfrofén napi 2400 milligrammnál magasabb dózisban fokozza a trombózisos betegségek kockázatát.

Az ibuproféntartalmú gyógyszerek népszerű gyógyszernek számítanak, évente 2,5-3 millió doboz fogy belőlük. A májusi szigorítás kizárólag a már említett - 600 és 800 milligramm ibuprofént és 300 milligramm dexibuprofént tartalmazó - tablettákat érinti,a szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, és a kombinációs készítmények is.

Legolvasottabb cikkeink