• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Karikó Katalin: rák elleni vakcinán dolgozunk

Lapszemle 2021.02.08 Forrás: szeged365.hu
Karikó Katalin: rák elleni vakcinán dolgozunk

„Megígértem, ha felvesznek a szegedi egyetemre, minden évben eljövök és eszek egy meggylevest”.

Dr. Karikó Katalin neve alig egy év alatt bejárta az egész világot, és mi szegediek különösen büszkék lehetünk rá, hiszen a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kifejlesztésében kulcsfontosságú szerepet játszó kutatónő pályája innen, a Napfény városából indult, s noha az élet messzire vetette Tisza parti városunktól, a biokémikus, ha Magyarországon jár, nem hagyja ki a lehetőséget, hogy ellátogasson Szegedre, és végigjárja az itt töltött idő legszebb állomásait - írta a Szeged365.hu a kutatóval készült interjúban.

Sz365.: Sok év távlatából hogyan látja, jó döntést hozott, amikor külföldön telepedett le?

K.K.: Ezt nem lehet visszajátszani, hogy jó döntés volt-e. Selye János gondolatai jutnak eszembe, miszerint soha egy pillanatot ne pazarolj arra, hogy mi lett volna ha, hanem arra gondolj, hogy mi van, és innen hogyan mehetsz tovább. Akkor nem volt nagyon más választásom, más munkalehetőség. Amikor megkaptam Amerikában az állást, beleborzongtam, hogy mi lesz. Lehet, hogy túl bátor, túl vakmerő voltam, mert míg mások, kimentek, megalapozták a kinti életüket, én fogtam a családomat, hárman repülőre ültünk és mentünk Amerikába, az ismeretlenbe. A jegyünk egy irányba szólt és pénzünk sem volt a visszaútra, így nem volt más választásunk, csak menni előre és csinálni. És amikor ilyen szituációba kerül az ember, olyan az, mint amikor bedobják a mély vízbe, akkor meg kell tanulnia úszni. Ilyenkor az ember felismeri a benne rejlő erőket és ezért mondom azt, hogy otthon ez nem biztos, hogy sikerült volna, mert ott a biztos állás és fizetés mellett hajlamos az ember elkényelmesedni a mindennapokba, és nincs az a sok küzdés a fennmaradásért.

Sz365.: Az Ön számára mit jelent a siker?

K.K.: A siker az nem az elismerést jelenti számomra, hanem azt, hogy látom, hosszú évek munkáját megtérülni, és azt, hogy az általunk kifejlesztett különböző messenger RNS-ek hatásosak. Az elismerés, az más embereken múlik, engem az érdekel, én mit tehetek, s ha működik az, amin dolgozunk, az jelenti számomra a sikert. Jelen esetben, ha sikerül visszaszorítani a koronavírus terjedését, ha a segítségünkkel csökken a megbetegedések száma, az a siker. Az elismerés, habár jólesik, nem tartom olyan fontosnak, hiszen évtizedeken át dolgoztam anélkül, hogy valaki megveregette volna a vállam, vagy azt mondták volna, hogy jó, amit csinálok. Mindig volt olyan ember, aki lelkes volt, aki támogatott, és ez számított, ez ösztönzött abban, hogy tudjunk előre haladni és tenni valamit. Megvallom, hogy igen elérzékenyültem amikor megtudtam, hogy a saját egyetemem, ahol végeztem, díszdoktornak nevez ki, illetve Szeged, ahova a szívem húz, ahol felnőtt korom legszebb éveit töltöttem, díszpolgári címet adományoz.

“66 éves vagyok, de még nagyon sok mindent szeretnék csinálni, rák ellenes vakcinán dolgozunk, kutatjuk a tolerancia kialakításának lehetőségét messenger RNA-sel, az autoimmun betegségek gyógyítására. Úgy érzem, még sok olyan feladatom van, amit meg kell oldanom” A teljes interjú meghallgatható itt

 

 

 

 

Legolvasottabb cikkeink