• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kárpátalján sok helyütt semmilyen orvosi ellátás sem lenne

Lapszemle 2019.06.24 Forrás: PestiSrácok.hu
Kárpátalján sok helyütt semmilyen orvosi ellátás sem lenne

Ha gyors szakorvosi beavatkozásra van szükség, akkor utazni kell és az legtöbbször pénzbe kerül

A Katolikus Karitász 2016-ban indította el kórházmissziós programját Kárpátalján. Ennek keretében adtak át például 12 darab inhaláló készüléket a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház pulmonológiai osztályának, de érkezett korábban infúzió adagoló, oxigén koncentrátor, gyógymedence is a misszión keresztül Kárpátaljára. A Pesti Srácok Kecskés Lászlóval, az Orvosmisszió főkoordinátorával beszélgetett. 

A Katolikus Karitász önkéntes orvoscsoportja a nagydobronyi szolgálattal idén már öt prevenciós szűrést végzett, négyet Kárpátalján, egyet pedig a Délvidéken. A tizenhét orvos, orvostanhallgató, nővér és segítőik a Ráti gyermekotthonban is folytatták munkájukat. Az Orvosmisszió az év végéig 18 helyszínen végez prevenciós szűréseket és kontroll vizsgálatokat Kárpátalján, a Délvidéken és Erdélyben. De óvodák létrehozását, korszerűsítését is vállalják.

A 2017-ben indult szolgálat során a Karitász önkéntesei a prevenciós szűréseket követően évente kontroll vizsgálatokat végeznek Kárpátalja 14 településén elsősorban a szórványmagyarság körében. Több mint 100 óvodás és kisiskolás, valamint az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon 17 kis lakójának szemészeti, fogászati és ortopédiai vizsgálatát végezte el a Katolikus Karitász Orvosmissziója tavasszal. Az orvosok kismamáknak tanácsadást, közel ötven asszony számára nőgyógyászati rákszűrést, valamint 90 felnőttnek vércukor, vérnyomás és EKG vizsgálatot is biztosítottak. A vizsgálatoknak helyet biztosító gyermekotthon pedagógusai 23 éve végzik gyermekmentő tevékenységüket, mára közel 70 gyermek ellátását, nevelését, ápolását biztosítják. Az árva, családból kiemelt, köztük fogyatékossággal élő gyermekek gondozását, a feltételek megteremtését a magyar kormány mellett támogatta a magyar, a holland és a svájci református egyház is.

Kecskés László, az Orvosmisszió főkordinátora a lapnak elmondta:amikor az inhaláló készülékeket adták át, a kórház egyik orvosa búcsúzáskor azt mondta, hogy minden, amit itt látunk, felújított műtő, orvosi berendezések, műszerek, öltöző, szellőztető berendezés és a felújított helyiségek, mind adományokból valósultak meg. Hozzátette: különleges a szolgálat, sok nemzetpolitikai erőfeszítés kellett ahhoz, hogy a szórványközösséget ismét élettel tudják megtölteni, azonban fontos, hogy nemzetiségtől függetlenül mérik a gyerekeket és szűrik őket.

Ha Magyarország nem segít, ha a Katolikus Karitász nem indítja el Kórház és Orvosmisszióját, akkor ma több területen semmilyen orvosi ellátás nem lenne. Kecskés László hozzátette: összességében elmondható, hogy nem jó a gyermekek egészségi állapota. Ennél azonban csak az súlyosabb, hogy mindez nem derülhetne ki az Orvosmisszió szűrései nélkül. Sok helyen kizárólag akkor lát orvost a gyermek, ha már nagyon nagy baj van. Hiányoznak a szakorvosok, nincs szűrővizsgálat, nehéz a közlekedés, ha orvosra van szükség sokszor csak pénzért lehet ellátáshoz jutni.

A Katolikus Karitasz orvosmisszióját a PestiSrácok.hu is elkísérte, az erről készült kisfilmünket itt tekinthetik meg. 

Legolvasottabb cikkeink