• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Kásler Miklóst az orvoslobbi ellen vetné be Orbán

Lapszemle 2018.05.09 Forrás: 24.hu Szerző:
Kásler Miklóst az orvoslobbi ellen vetné be Orbán

A miniszteri kinevezésnél sokak szerint az onkológiai központ kialakításának módja nyomott a legtöbbet a latban.

Nem sokan számítottak arra, hogy Orbán Viktor, aki korábban a fiatalítást nevezte a kormányátalakítás egyik fő szempontjának, egy 60 éves lelkész után egy 68 éves orvost nevez ki a humán csúcsminisztérium vezetőjének. Kásler Miklós személyében egy olyan onkológus professzor kerül az Emberi Erőforrások Minisztériuma élére, akinek eddig nem volt közvetlen tapasztalata az államigazgatás működtetéséről. A miniszterelnök azonban nem véletlenül választotta - írja a 24.hu.

A leköszönő Balog Zoltán két hete azt mondta, hat év után azért döntött úgy, hogy nem vezeti tovább az oktatásért, az egészségügyért és a szociális ügyekért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát, mert a miniszterelnök nem fogadta el átalakítási javaslatait, és változatlan formában akarja megtartani a csúcstárcát. Balog azt állította az utódlásról, hogy Orbán Viktor három nevet kért tőle, hogy közülük válassza ki az új minisztert.

Ekkor a Fideszben is arra fogadtak volna, hogy a poszt a párt alelnökére, Novák Katalinra, az Emmi család- és ifjúságügyi államtitkárára száll majd, akit a miniszterelnök már hetekkel a választás előtt dicsérő hangnemben emlegetett együtt a megbízható, pozícióban maradó minisztereivel. Novák a választás éjszakáján Orbán Viktor és Semjén Zsolt oldalán énekelte a Kossuth-nótát, és tudható volt, hogy ő a Fidesz népesedési fordulatért felelős politikusa. Márpedig a miniszterelnök demográfiai súlypontú kormányzást ígért.

Orbán azonban mégis Kásler Miklóst választotta ki az erőforrás-minisztérium vezetésére, és ehhez a 24.hu információja szerint nem volt szükség Balog közreműködésére. A kormányfő maga találta ki, hogy az onkológiai ellátás centralizációjában már bizonyított professzort helyezi a csúcstárca vezetői posztjára.

Forrásaink azt állítják, hogy a választásban a fővárosi Kék Golyó utcai onkológiai központ kialakításának módja nyomott a legtöbbet a latban a miniszterelnöknél, aki a következő évekre az egészségügy átalakításában hasonló elképzeléseket dédelget. Ehhez pedig olyan emberre van szüksége, aki – miután maga is részese volt – tudja kezelni a hazai egészségügyet uraló „orvoslobbit” – ahogy ezt a Fideszben magyarázzák.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink