• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Még sok számunkra a nyitott kérdés, remélhetőleg ezekre a következő hetekben megkapjuk a válaszokat.

Hosszas előkészítés után alig néhány hét múlva „élesben" is megkezdi működését az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Tér, amely orvosokat, betegeket, gyógyszerészeket egyaránt érint.
Mostantól minden egészségügyi adatunkat egységesen, bármikor előkereshető módon tárolják majd.

– Intézetünkben javában folynak a csatlakozáshoz való előkészületek – tudta meg a szoljon.hu Maroska Anikótól, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ápolási igazgatójától. – A műszaki feltételek már adottak. A kollégák hetven százaléka már a rendszer kezeléséhez szükséges e-személyi igazolványokat is megkapta. Nagy segítséget jelentett, hogy ezek elkészítésére soron kívül lehetőségünk nyílt a kormányablakban. A következő hetekben még oktatáson vesznek részt az érintettek, novembertől pedig orvosok és szakdolgozók a számukra érvényes jogosultsággal használják majd az új rendszert. Mindettől azt várjuk, hogy biztonságosabbá, hatékonyabbá és gördülékenyebbé válik az ellátás, hiszen a korábbi leletek néhány kattintással elérhetővé válnak, akár a sürgősségire érkező, eszméletlen páciens esetében is.

– Elkerülhetővé válnak majd az ismételt, felesleges vizsgálatok, ami költséghatékonyabb működést tesz lehetővé.

Mostantól tehát minden zárójelentés, ambuláns lap, laboratóriumi lelet, szövettani és patológiai lelet, CT- és MR-vizsgálatok lelete, műtéti leírás, mikrobiológiai laboratóriumi lelet bekerül az egységes rendszerbe, s a későbbiekben országszerte bármely kórházban, szakrendelőben, háziorvosnál lekérdezhető lesz. Úgynevezett e-Beutaló rendszer is indul, melyben lehetőség van beutaló rögzítésére, módosításra vagy törlésre, sőt a szolgáltatók is kiajánlhatnak szabad időpontokat.

– Még sok számunkra a nyitott kérdés, remélhetőleg ezekre a következő hetekben megkapjuk a válaszokat – mondta el dr. Hoksári László szolnoki háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara szolnoki területi szervezetének alelnöke. – Úgy tervezzük, a közeljövőben egy fórumot is szervezünk a kollégáknak, hogy tisztábban lássunk. Most például még nem egyértelmű számunkra, miként fognak működni a gyakorlatban az orvosi és asszisztensi jogosultságok párhuzamosan, s az sem tisztázott, hogy például a hozzátartozók miként tudják majd kiváltani a recepteket.

A rendszer lehetővé teszi az egészségügyi ellátásban résztvevők számára a vényfelírást, illetve a vény adatainak lekérdezését, ám az anyatej-, gyógyfürdő- és szemészeti vények továbbra is papíralapon kell, hogy készüljenek. Lehetővé teszi az orvosok és az állampolgárok számára a vények további sorsának követését, illetve lehetőség van e-Recept írásra, módosításra, visszavonásra, továbbá lekérdezésre is.