• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kéknyelű az influenza ellen

Lapszemle Forrás: veol.hu

Mivel hét közben úgysem ihat, szombat este betermeli egyszerre az egészet.

A szilveszter és az orvosok együttes említésére az embernek elsőként talán az újévi detoxikálás, gyomormosás jut az eszébe, pedig az alkohol nem csak problémák okozójaként, hanem fontos gyógyászati eszközként is ismert az orvoslás kezdetei óta. Igaz, rendkívül fontos kérdés, mire, hogyan és mennyit használunk belőle. Erről és más, olykor egészen humoros orvosi esetekről készített beszélgetést a veol.hu portálja dr. Hubert János tapolcai háziorvossal, aki tavaly két kolléganőjével elnyerte az Országos Alapellátási Intézet által kiírt Év praxisa díjat.

A vörösborok például bizonyítottan jelentős mértékben tartalmaznak rezveratrolt, olyan antioxidánst, ami elősegíti az érfalak rugalmasságát, így hasznos az érelmeszesedés megelőzésében. A fehérboroknál a sikiminsav tartalom lehet nagyon hasznos, ami például a H1N1 influenza ellenanyagának is hatóanyaga. Különösen sokat tartalmaz ebből a Badacsonyi Borvidék Kéknyelű bora – emelte ki Hubert doktor, aki szerint az ilyen alkoholos egészségjavító szereknél legalább annyira fontos a pontos adagolás, mint az antibiotikumoknál.

Az orvosilag is bizonyított tény, hogy a napi három decilitert nem meghaladó mennyiségű színbor fogyasztásának kifejezetten kedvező hatása lehet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Azt azonban nem javasolnám, hogy például az influenza megelőzését pusztán a borivásra alapozzuk, mert a megfelelő sikiminsav mennyiség beviteléhez még Kéknyelűből is napi 8,5 litert kellene innunk – tette hozzá dr. Hubert János. Az sem megoldás, amit az egyik kamionsofőr páciensem tervezett. Kiszámolta, hogy a napi három deci az hetente 2,1 liter. Mivel hét közben úgysem ihat, szombat este betermeli egyszerre az egészet, mondta. Persze lebeszéltem róla.

A tömény alkoholok fogyasztása még ennél is kritikusabb kérdés. Ezért egy orvosnak nagyon vigyázni kell arra, mit mond a betegnek, mert az lehet, hogy nem ugyanúgy érti. Volt egy szívpanaszokkal küzdő betegem, aki amolyan úri ivóként napközben teljesen józan volt, de este mindig elengedte magát. Egyik vizsgálaton felvetette, hogy állítólag a szilvapálinka hasznos a szívkoszorúér problémák megelőzésében. Igazán komolyan sem véve a kérdést mondtam neki, hogy erről én nem tudok, de olyant már én is hallottam, hogy az igazi francia konyaknak lehet ilyen hatása. Utána hetekig nem találkoztunk, később is csak a felesége jött be egyszer, aki mindennek elmondott engem. Nem elég, hogy a beszélgetésünk óta a férje már napközben is iszik, ráadásul csak francia konyakot. Egész nap részeg, a család anyagilag tönkrement, és erről maga tehet a tanácsa miatt - vágta a fejemhez.

Ahogy az alkoholoknál, úgy a gyógyszereknél is alapvető kérdés, hogy belsőleg vagy külsőleg használjuk-e azokat.
Néha nem jut elég idő, vagy a körülmények nem igazán megfelelőek arra, hogy a terápiát részletesen elmagyarázza az orvos. Volt például egy kezdődő időskori halláscsökkenésben szenvedő beteg, akinek a kollégám a szakrendelésen vitaminkúrát javasolt a probléma átmeneti javítására – mesélte Hubert doktor. Néhány nap után azzal jelentkezett a beteg, hogy amióta ezt a gyógyszert használja, szinte teljesen elvesztette a hallását. Mint kiderült, az A vitamin kapszulákat nem lenyelte, ahogy kellett, hanem naponta egye-egyet belegyömöszölt minkét fülébe. Négyig sikerült neki.