• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mattolták, mégis ő győzött

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság Online

December elsejétől ismét dr. Kerekes László áll a dombóvári kórház élén.

Érezte a megbecsülést és a szeretetet a lakosság, valamint kórház dolgozóinak döntő többségétől, ez adott erőt dr. Kerekes Lászlónak ahhoz, hogy az egy évvel ezelőtti „mattolás" után mégis pályázatot nyújtson be Szent Lukács Egészségügyi Kft. főigazgatói posztjára – írja a teol.hu portálja. A döntés ezúttal már nem az egy esztendeje bizalmatlan képviselő-testület kezében volt, hanem a májusi állami fenntartásba vételt követően a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) hatáskörében.

Az orvos 23 éve dolgozik a dombóvári kórházban, ebből 10 évet töltött el igazgatóként. Nem tagadja, nehezen élte meg a vezetői poszt és a személye körül kialakult huzavonát, de tele hittel, optimizmussal szeretné folytatni a szolgálatot.

A szakma és a tulajdonos elképzelései különbözőek voltak – idézte fel a visszás helyzet okait a főigazgató. A tevékenysége ellen felhozott legfőbb vád az volt, hogy nem képviselte megfelelően a kórház érdekeit a szerkezeti átalakításban, nem az aktív ágyak számának megőrzését szorgalmazta, hanem a rehabilitációs profil erősítését – tette hozzá Kerekes doktor.

Ezzel szemben az akkor már ismert, az egészségügy változásairól szóló Semmelweis-tervből látszott, a szakma szándékai Kerekes doktor elképzeléseivel esnek egybe. Az alapellátás mellett a gyógyvízből merítkező rehabilitációs tevékenység – amely már évekkel ezelőtt hangsúlyt kapott Dombóváron – lehet a fő irány. A szakmai irányítás elhatározásán az új vezetés sem tudott változtatni, tavaly július elseje óta 155 helyett 120 aktív ágy működik a dombóvári kórházban, a betegeket nyolc osztályon látják el. Az alapellátás tehát biztosított a Szent Lukács ellátási területén – dombóvári, tamási és sásdi járás – élő 70-80 ezer ember számára.

Dr. Kerekes László kiemelte: egy pénzügyileg és szakmailag stabil, az orvos hiánnyal minimálisan küzdő kórházat adott át, viszont egy adósságot felhalmozó intézményt vett vissza, illetve átvilágítást rendelt el annak feltérképezésére, mekkora tartozása van a kórháznak, mik ennek az okai, és miként lehet kilábalni belőle. A főigazgató aláhúzta: több, képzésre fordítható pályázati pénz elnyerése az előző vezetés eredménye. Mint mondta: a sikeres pályázgatást a jövőben is szeretnék folytatni. Ezzel összefüggő cél a háziorvosokkal közös prevenciós program megvalósítása, a sürgősségi osztály kialakítása, rendelő felújítás, a tüdőgondozó és felnőtt pszichiátriai ellátó áttelepítése a kórház területére, a felújításra szoruló épületszárny rekonstrukciója.

Ami a többi jövőbeni elképzelést illeti, a legnagyobb hangsúly a megye többi egészségügyi intézményével – főként Szekszárddal – való együttműködésen, a járó beteg és a sürgősségi ellátás erősítésén, a 120 ágy megtartásán és a rehabilitációs szerep regionális betöltésén van, illetve az idős ellátás új kihívásainak szeretnének mindinkább megfelelni.