• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

Lapszemle Forrás: index.hu

A rendszer sok helyen kibírhatatlanul lassú volt, az orvosok nem tudtak receptet felírni, egyes patikákban hosszú sorok alakultak ki.

November elsején első nekifutásra nem sikerült a digitális szakadék átugrása a magyar egészségügynek. Most úgy néz ki, aprólékos munkával, szakaszosan tudunk csak átállni arra az új rendszerre, ami jelentősen megkönnyíti a betegek, az orvosok és a gyógyszerészek helyzetét. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térre (EESZT) elvileg november elsején álltak át a gyógyszertárak, a háziorvosok és a kórházak. Az első lépés az e-receptek bevezetése lett volna. Az orvosok eddig csak vényfelíró programot használtak, a patikák pedig vénybeolvasó programot. Az új rendszerben a recepteket már eleve az EESZT-ben kell megírni, amit így egyaránt láthat az orvos, a patikus és a beteg. Ugyanez a cél a leletekkel, a CT- és röntgenfelvételekkel, a beutalók adataival, ami számos új fejlesztés alapja lehet az egészségügyben – olvasható az index.hu portálján.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai államtitkára pénteken azt mondta: a 21. századi színvonalú fejlesztés novemberben „csendesen és különösebb fennakadás nélkül" indult el. Az Indexnek megszólaló orvosok, patikusok és patikában járó betegek nem éppen erről számoltak be. A rendszer sok helyen kibírhatatlanul lassú volt, az orvosok nem tudtak receptet felírni, egyes patikákban hosszú sorok alakultak ki, sokan ezért inkább visszaálltak a hagyományos, offline rendszerre.

A hivatalos indoklás szerint ez még csak tesztüzem volt. Több mint tízezer patikát, háziorvost, kórházat, rendelőintézetet kellett volna rövid idő alatt egységbe kovácsolni. Az EESZT egyik előnyeként emlegették, hogy emiatt senkinek nem kellett új szoftvert vennie, a meglévő rendszerével csatlakozhatott. Csakhogy a legkülönfélébb szoftvereket nem sikerült mindenhol alkalmassá tenni az EESZT gördülékeny kezelésére. A helyzetet bonyolítja, hogy jövő év végig még egyszerre kell kezelni a papír alapú recepteket és az e-vényeket, a betegekhez kijáró ügyeletes orvosok, mentősök, a fogorvosok és a magánszolgáltatók ugyanis még nem tudnak e-receptet felírni.

További részletek az Indexen.

Legolvasottabb cikkeink