• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Tízmilliárdokért fejlesztik majd az elméleti és a gyakorlati képzés színtereit.

Több tízmilliárd forintos rekonstrukció, felújítás, illetve fejlesztés kezdődhet meg hamarosan a Semmelweis Egyetemen, miután a kormány döntött a Semmelweis XXI. fejlesztési projekt tervezési folyamatainak megkezdéséről. A jelentős infrastrukturális beruházásokat magába foglaló program nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az egyetemen az oktatási és a kutatási feltételek megfeleljenek a XXI. századi orvosképzés követelményeinek – írja a magyaridok.hu.

A magyarországi orvos- és egészségtudományi képzés népszerűsége miatt e területet már a 2016 végén elfogadott, Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati dokumentum is stratégiai jelentőségűnek nevezte, most pedig a kormány jóváhagyta az egyik legjelentősebb hazai orvosképző hely, a Semmelweis Egyetem (SE) fejlesztését célzó tervet. Egészen pontosan a Semmelweis XXI. fejlesztési projekt tervezési folyamatainak megkezdéséről született döntés.

A kormány döntése nyomán megkezdődhetnek az építészeti, kivitelezési-tervezési munkálatok az Elméleti Orvostudományi Központ fejlesztésével, a Hőgyes–Schöpf-Merei gyógyszerkutatási centrum kialakításával, az egészségügyi közszolgálati kar fejlesztésével és az egyetemi logisztikai központ kialakításával kapcsolatban. Ugyancsak elkezdődhet a tervezés a fogorvostudományi kar és az egyetemi klinikák megújítására, a Korányi-tömb betegellátási funkcionalitásának teljes körűvé tételére.

A tervek szerint Budáról Pestre költözik a Pulmonológiai Klinika, és fejlesztik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát. A kormány összesen négymilliárd forintot hagyott jóvá a tervezési munkálatokra és további másfél milliárdot a Kútvölgyi úti klinikai tömb befejezésére. Arról is döntés született, hogy a fejlesztéssel összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítják, valamint hogy az emberi erőforrások miniszterének 2018. január végéig előterjesztést kell tennie arról, milyen együttműködés képzelhető el a tervezett új dél-budai centrumkórház és a Semmelweis Egyetem között. Mint emlékezetes, korábban szó volt arról, hogy az új szuperkórházat az egyetem fogja működtetni, a betegellátás mellett oktatási és kutatási célokra is használva annak infrastruktúráját.

Legolvasottabb cikkeink