• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kényszernyugdíj: a siófoki kórház tíz százaléka érintett

Lapszemle Forrás: sonline.hu

A kényszernyugdíjazás most a javában zajló közel négymilliárd forintos korszerűsítést is felülírja.

Mert bár fontos a bővítési munkálatok, vagy a vezetői pályázatok állásának a nyomon követése, Varga Ferenc főigazgató szerint „jelen pillanatban az az egészségügy legégetőbb problémája: ki megy, ki marad, ki maradhat?" – olvasható a sonline.hu portálján.

Hónapok óta ad feladatot a helikopter-leszállópálya kijelölése az épülő új sürgősségi tömb tetején. Most éppen a statikai szakvéleményre várnak – közölte csütörtökön a siófoki főigazgató, ha megerősítésre van szükség, az is megoldható, az sem fogja csúsztatni a két párhuzamosan zajló beruházás elkészültét – tette hozzá.

A munkák jelenlegi állása szerint tartható a július 30-i átadási határidő, a kérdés csak az, hogy a szalagátvágás már az új kórházvezetés feladata lesz-e, vagy még a régié. A gazdasági igazgatói pályázat is eredménytelenül zárult ugyanis a napokban, akár csak a főigazgatóinak az első köre. Az előbbivel nyilván nem akarták megelőzni a döntéshozók az utóbbit. S mivel a főigazgatói pályázat második körét még ki sem írták (de „bármelyik pillanatban" várható), nem tudni, Vargának mikor kell átadnia a stafétabotot. Az biztos, hogy nyugdíjba vonul az intézményt több évtizede vezető főigazgató, hiszen „túlkoros" – vélekedett Varga Ferenc.

Az épületátalakítás- és bővítés kellős közepén nem is volna szerencsés vezetést váltani. A pályázat része egy egymilliárd forintos eszközbeszerzés is, annak még várunk a közbeszerzési eljárására. Elkészült és beadásra vár a megvalósult energia-racionalizálást követően egy napenergiás pályázatunk is, a kórház által felhasznált elektromos energiát állítanánk így elő – fűzte hozzá a főigazgató.

A nyugdíjazásokkal kapcsolatban Varga Ferenc elmondta, Siófokon ötvenkilencen érintettek, ennyien kerülték el a 62 éves kort a dolgozók közül, közöttük huszonkét orvos. Ez az intézményi létszám több, mint tíz százaléka. Az is súlyos gondokat okozhat, hogy amennyiben az intézet, vagy a dolgozó nem kéri a továbbfoglalkoztatást, akkor az a státusz megszűnik, nem lehet betölteni. Miközben még semmiféle írásos, jogszabályi alapja nincsen, már most, előre el kell dönteniük az érintetteknek, hogy kérik-e az ösztöndíjas továbbszolgálatot. Ha ez esetben elveszik a nyugdíjuk, akkor könnyen lehet, hogy nem éri majd meg ez nekik. S vajon honnan tudható most, amikor előre alá kell írni ezt vagy azt a variációt, hogy milyen feltételekkel dolgozhatnak a későbbi években? – tette fel a kérdést Varga Ferenc.

Úgy tűnik, mintha fordítva ülnénk a lovon. Ma ugyanis, az egészségügy jelenlegi szakemberhiányos helyzetében nem az orvosoknak és ápolóknak kellene kérvényezni (ráadásul nem is a szakállamtitkárságnál, hanem egyenesen a miniszterelnökségen), hogy hadd maradhassanak tovább, 62 éves koruk után is. Ezzel szemben éppen fordítva, a szakállamtitkárságnak kéne felkérni őket, hogy legyenek oly szívesek, a nyugdíjuk mellett is maradjanak, dolgozzanak – emeli ki a portál.