• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kénytelenek feketén venni az inzulint?

Lapszemle Forrás: zaol.hu

Az analóg szabadabb életet biztosít a betegnek, nincs hatóránként megkötve a keze.

2012 tavaszán életbe lépett rendelkezés szerint, akinek három hónapos fesztávban a vércukorszintje 8-as érték (HbA1c) fölé került, csak a korábbi humán inzulint kaphatta OEP-támogatással. Mi a különbség? Egyfelől a pénz. Mindkettő injekció, de az analóg háromszor annyiba kerül, mint a humán – írja a zaol.hu portálja.

Az analóg szabadabb életet biztosít a betegnek, nincs hatóránként megkötve a keze, a testsúly is stabilizálható, s az életminőség is egészen más – közölte dr. Oroszlán Tamás főorvos, diabetológus, hozzátéve azt is, persze jó a humán inzulin is.

A beteg mégis büntetésnek éli meg – jegyezte meg a lap, amelyre Oroszlán e szavakkal reagált: Nem csodálom. Hihetetlen rosszul kommunikálták ezt a rendeletet: az sejtették, hogy a betegek nem figyelnek oda magukra, az ő hibájuk, ha romlanak az értékeik. Az egyes típusú betegeket eleve nem szabadott volna a rendelet hatálya alá vonni. Mindazonáltal állítólag a statisztikák szerint a betegek 30 százalékánál sikerült a 8-as érték alá vinni a HbA1c-t, s ezzel jelentős megtakarítást ért el az OEP.

A 73 éves zalaegerszegi Szegvári Ábelné Éva 20 éves kora óta cukorbeteg, egyes betegségtípusú. Szigorú rend szerint él, minden szabályt betart. Mégis megvonták tőle a korszerű, analóg inzulint. Végül visszakaptam az analóg inzulint, mert többször is rosszul lettem, kiütések leptek el, s a sürgősségin kötöttem ki. De nem nem rejtem véka alá, feketén is szereztem a jó inzulinból – mondta az asszony.

Életszerű – reagált a feketepiac említésére dr. Oroszlán Tamás. Előfordulhat, hogy a szakrendelésen és a háziorvosnál is felíratják a betegek. Ebből is látszik, hogy a rendelet mennyire kontraproduktív. A kijátszására is akadt példa: a beteg a szomszédot küldte vérvételre, a jó érték elérése céljából.
Az egészségügyért felelős államtitkárság kedden közleményében azt közölte, hogy az elmúlt fél év és a szakmai szervezetek tapasztalatai alapján változtatják meg a szabályokat. A módosított jogszabály elvileg május 1-jén lépett hatályba.

Az elmúlt egy év a tapasztalatok begyűjtése mellett persze az indulatok felkorbácsolására is alkalmas volt. Többen javasolták, arra adjanak jogot a diabetológusnak, ha úgy látja, hogy a betege önhibáján kívül nem tudja produkálni a 8% alatti HbA1c-t, akkor is felírhassa számára az analógot. E drákói szigorú, igazságtalan rendelettel rövid távon valóban nyerhet az állam, de hosszú távon óriásit bukhat a szövődmények növekvő száma, magas kezelési költségei miatt – írta tavaly a Diabétesz Generációk Magyarország Alapítvány képviselője.

Legolvasottabb cikkeink