• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Keserű pirula patikusoknak: meg kell fizetni az olcsóság árát

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Savanyúcukor árában forgalmazott készlettel aligha tud kifogástalanul működni a hazai gyógyszertárhálózat.

Ez a véleménye Gara Istvánnak, a Magyar Gyógyszerészi Kamara somogyi szervezete elnökének, aki szerint az olcsóságnak is ára van, mégpedig az, hogy nem lehet mindenkor és mindenhol a kellő mennyiségben kiváltani az éppen szükséges patikaszert. Mindenközben az olcsóság erősen viszonylagos. A szakpolitika által bevezetett intézkedések sora létezik, köztük a vaklicit, de a hatásuk mégsem átütő. Az emberek legalábbis úgy érzik, – ezt mérte a GKI Egészségkutató Intézete márciusban –, hogy drágábban és nehezebben jutnak hozzá a keresett szerhez– írja a sonline.hu portálja.

Igazságot nehéz volna tenni, de hogy az átlagárak mérséklődnek, az bizonyos. Aminek, erősíti meg Gara István, meg kell fizetni az árát. Hiszen a leszorított árak miatt a gyártók sok esetben mérséklik egy készítmény forgalmát, ha a terméken elveszik a jövedelmezőségük, vagy egyszerűen kivonják a forgalomból a szert. A szűkülő bevételek is csak látszólag érintik kizárólag a patikákat, a következménnyel a betegek is szembesülnek.

Kalota Sándorné kaposvári patikavezető elmondta: a gyógyszerárak bizony lefelé mennek. Egy-egy vaklicit után a készleteik jelentős értékvesztést szenvednek el. Ez a veszteség százezrekben mérhető egy közepes forgalmú városi gyógyszertárban. Még nehezebb a vidéki kispatikák sorsa. Az ádándi patika évek óta küzd a túlélésért.

A közeljövő országszerte állapotromlással fenyeget. A szeptembertől hatályosuló minimumfeltétel-rendszer nyitva tartási időhöz köti a patikusi, szakasszisztensi ellátottságot. A korábban befagyott árrés, a liberalizált piac és a háztartási pénzszűke már eddig is visszavetette a jövedelmezőséget. Kispatikák tömege ment tönkre, adósodott el, kapott nagykereskedői jelzálogterhet. További munkabért kitermelni sok helyütt, különösen kistelepüléseken, lehetetlen.

A szakállamtitkárság felmérése szerint a 2300 hazai patika – Somogyban a 120-130 patika között is hasonló lehet az arány – harmada nem felel meg a leendő szakmai elvárásoknak. Mintegy 4-600 szakembert szippantana be a hálózat, de ennek csak töredéke van meg jelenleg a munkapiacon. A kistelepüléseken élőktől így további megértést vár el a közeljövő. Adják le időben a receptjeiket, és várják ki a 24-48 órát, ami alatt a jogszabály szerint be kell szerezni a megrendelt gyógyszert.

Egy nagyobb patika – húzta alá Gara István - átlagosan mintegy 15 ezer készítményt tart. Nagyrészt a jövedelmezőség határozza meg, mikor, miből és mennyit tartanak. Ha olcsóbb minden, apadó készlettel, apadó patika-kínálattal kell számolni. Ez vakon, licit nélkül, előre jósolható.

Legolvasottabb cikkeink