• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Keretszám helyett bizonytalanság

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Hiába törölték el a felsőoktatási keretszámokat, a kormány továbbra sem játszik nyílt lapokkal.

Az év elején megjelent felvételi tájékoztatóból szinte semmi érdemi információ nem derül ki, az államilag támogatott férőhelyek számát csak "megbecsülték", a művészeti, tanári és felsőoktatási szakképzésekről pedig továbbra sem tudni, hány ingyenes képzési hellyel indulnak. Januárban újabb diáktüntetések várhatóak – írja a nepszava.hu portálja.

Január végéig módosulhatnak a tavalyi év utolsó napján közzétett 2013-as felsőoktatási felvételi tájékoztató képzési adatai - derült ki a felvi.hu közleményéből. A honlapon elvileg a szeptemberben induló képzések államilag támogatott férőhelyeinek száma, valamint a tandíjak pontos mértéke is olvasható. A felvételire készülő diákoknak ezen adatok alapján kellene dönteniük, melyik egyetem vagy főiskola képzésére jelentkeznek, ráadásul ugyanezek az információk szerepelnek az 1995 forintba kerülő nyomtatott tájékoztatóban is.

A leendő hallgatók bizonytalanságát fokozza, hogy azokon a szakokon, ahol a kormány döntése értelmében a tandíjas mellett állami ösztöndíjas képzések is indulnak, a tájékoztató csak nagyon tág határokon belül adja meg a támogatott férőhelyek számát. Orbán Viktor javaslatára ugyanis a parlament decemberben módosította a felsőoktatási törvényt, így az állam többé nem határoz meg támogatott felvételi keretszámokat az egyes szakokon, hanem egy bizonyos, előre meghatározott felvételi ponthatár felett mindenki bekerülhet az ingyenes képzésekbe. Emiatt viszont a felsőoktatási intézmények nem tudhatják előre, hogy hány hallgatót finanszíroz majd az állam 2013-tól, így az oktatási kormányzat kénytelen volt "hasraütésszerűen", a korábbi évek felvételi statisztikái alapján meghatározni az államilag finanszírozott férőhelyek minimális és maximális létszámát.

Ennek következtében azonban szinte lehetetlen a diákok számára eldönteni, hogy melyik szakon mekkora eséllyel indulhatnak a felvételin, hiszen korábban egyértelmű volt: ahol viszonylag alacsony az állami keretszám, ott várhatóan magas lesz a ponthatár, hiszen többszörös lesz a túljelentkezés, azaz jobb felvételi eredmény és magasabb többletpont (amely például emelt szintű érettségi, nyelvvizsga vagy jó tanulmányi versenyhelyezés után jár) szükséges a bekerüléshez. Most viszont nincs támpont, hiszen például az ELTE évek óta nagy népszerűségnek örvendő anglisztika szakára a felvételi tájékoztató szerint 100 és 280, a Semmelweis Egyetem általános orvosi képzésére pedig 100 és 400 fő közé fog esni az ingyenes férőhelyek száma – emeli ki a portál.

Ha a kormány ígéretei szerint a felvételin megszerezhető 500 pontból valóban csak a bekerüléshez szükséges minimális pontszámot, azaz 240 pontot kell majd szerezni ahhoz, hogy valaki ingyenesen tanulhasson, illetve a tájékoztatóban megadott férőhelyeket maximálisan kihasználhatják az egyetemek, akkor az idei 34 ezer helyett akár 60 ezren is ingyen tanulhatnának szeptembertől.

Ráadásul sokkal gyengébb eredményekkel is be lehet majd kerülni a korábban csak magas felvételi pontszámmal elérhető slágerszakokra. Mivel eddig 240 pont volt az a határ, amely alatt még tandíjas szakra jelentkezőket sem lehetett felvenni, valószínű, hogy magasabb lesz az emberi erőforrás miniszter által meghatározandó ponthatár. A 2013-as költségvetés alapján azonban szinte biztos, hogy nem fog ennyi fiatal bekerülni valamely állami ösztöndíjas képzésre, hiszen a tavalyihoz képest több mint 34 milliárd forinttal csökken az egyetemek és a főiskolák állami támogatása.