• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kern: Fél éve nem iszom, nem cigizek

Lapszemle Forrás: Blikk

Minden földi jóról lemondott, állítja a színész, hogy talpra álljon és újra színpadra léphessen.

Teljes életmódváltozáson esett át Kern András (64) azóta, hogy januárban kórházban kezelték súlyos gyomorfekéllyel és vérszegénységgel. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész elmondta: minden földi jóról lemondott, hogy talpra álljon és újra színpadra léphessen. Szenvedélyeit legyőzve az életet választotta – írja a blikk.hu portálja.

Kern Andrást elképzelni is nehéz cigaretta nélkül. Pedig a népszerű humorista, színész már egyáltalán nem gyújt rá, s az előadások után is ásványvizet vagy gyümölcslét rendel egy jó pohár hideg sör helyett, ha leül beszélgetni a kollégáival.

- Jól bírom cigi nélkül. Ha időnként mégis nagyon hiányzik, elektromos cigit szívok, ami rémes mondta Kern, hozzátéve, arra jó csak, hogy legalább fogok a kezemben valamit, ha unom magam. Az italt úgy hagytam abba, ahogy kellett. Január 24-én derült ki, mi a bajom, azóta egy korty alkoholt sem iszom. Kicsit hiányzik, de így is lehet élni. Diétáznom már nem nagyon kell, de muszáj odafigyelnem arra, mit eszem. Néha egy-egy pörköltöt megengedek magamnak, de ennyi, és semmi több – mesélte a színművész, aki januárban komoly figyelmeztetést kapott az élettől arra, hogy ez így nem mehet tovább. Változtatnia kell, különben baj lesz.

A hosszú évtizedeken át folytatott túlpörgetett életmód, a cigi, a baráti iszogatások és a rendszertelen táplálkozás kikezdte a szervezetét. A színész akkor egy nagy lélegzetvétellel lemondott minden ártalmasról, ám a felépülés még így sem ment egyik pillanatról a másikra. Még február végén is volt olyan darab, amelyben nem tudott színpadra állni, mert túlságosan megerőltető lett volna számára a felkészülés.

- Szerencsére már teljesen helyrejöttem. Viszont türelmetlenebb és unalmasabb lettem, de legalább nem vagyok kibírhatatlan. Bár erről talán a feleségemet kellene megkérdezni – nevetett Kern András, utalva arra, hogy ha egy dohányosnak le kell tennie a cigarettát, az csak nagyon ritkán megy ingerültség, türelmetlenség nélkül.

Ő sem úszhatta ezt meg teljesen, az eredmény viszont magáért beszél. Gyomorvédő gyógyszert szedek, de már nem kell visszajárogatnom kontrollra. A próbákat és az előadásokat is jól bírom erővel.

A nyár végén a Magyar Dal Napja rendezvénysorozat keretében a Vígszínházban lépek fel. Lesz egy zenélős est, amely az én számaimból áll majd. Koncertszerű, tíz-tizenkét számot énekelek, és a vendégek is Kern-számokat adnak elő – sorolta lelkesen rövid távú elfoglaltságait a teljesen kicserélődött színművész.