• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kerületi oltás, kormányzati vezérlés

Lapszemle 2021.04.06 Forrás: nepszava.hu
Kerületi oltás, kormányzati vezérlés

Így zajlott a vakcinák beadása a fővárosi szakrendelőkben.

Az oltási akció miatt előfordulhat, hogy bizonyos szakrendelések korlátozásokkal lesznek elérhetők a fővárosi rendelőintézetekben, írja a Népszava

– Csütörtök délben tudtuk meg, hogy el kell kezdenünk a hétvégén az oltást. Nagyon rövid idő alatt kellett beindítani a rendszert – nyilatkozta lapunknak Déri Tibor, Újpest polgármestere (Momentum), akit a kerületi szakrendelőkben szombattól indult oltási akció tapasztalatairól kérdeztünk. A politikus elmondta, hogy már március 6. óta működhetne itt oltópont, hiszen az önkormányzat megszervezte ennek feltételeit, idáig azonban az állam részéről nem kívántak ezzel élni. 

Budapest Főváros Kormányhivatala összesen 18 fővárosi szakrendelőt jelölt ki oltásra a háziorvosi rendelők és a kórházi oltópontok mellett szombattól. A polgármester szerint nem ez volt az első alkalom, hogy az utolsó pillanatban kellett reagáljanak a kormányzati döntésekre, az ebből következő kapkodás most a háziorvosokra rótt terhet, hiába próbált segíteni az önkormányzat.

A kormány egy hete az által létrehozott Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) kezébe adta az önkormányzatok szakrendelő intézeteinek szakmai felügyeletét is, tehát a gyakorlatban ők mondják meg, hogy hány orvos, nővér, asszisztens átirányítására lehet szükség a központi kórházakba. Déri Tibor szerint azonban a kerületi szakrendelő maga szervezte meg az oltások menetét, abba közvetlenül nem avatkozott be az OKFŐ, tehát az oltást lényegében az önkormányzati egészségügyi rendszer valósítja meg. A rendszer - a polgármesterhez eljutott információk alapján - jól működik, a kapott 960 Moderna vakcinát mind beoltották szombaton és vasárnap, köszönhetően a vakcina nagy elfogadottságának.

Félóránként hat embert tudnak oltani az egyes kerületi pontokon. A beérkezett vakcinák száma határozza meg, hogy hány oltópontot üzemeltetnek: szombaton és hétfőn öt, vasárnap pedig három működött, de a héten ez akár hét oltópontra is bővülhet. Déri Tibor szerint hét oltópont működtetése már azt jelenti, hogy bizonyos szakrendelések korlátozásokkal lehetnek elérhetők. Megkérdeztük a polgármestert, hogy hány orvost és szakdolgozót vezényeltek át az újpesti szakrendelőkből és ez hatással volt-e az ellátásra? Déri Tibor tudomása szerint eddig nem történt az ellátás minőségét befolyásoló mértékű átcsoportosítás. Újpesten két tüdőgyógyász és öt asszisztens átrendelése történt meg a kerületi kórházba.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Legolvasottabb cikkeink