• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Késsel fenyegette az orvost a 42 éves tarnaleleszi férfi

Lapszemle 2019.08.13 Forrás: heol.hu
Késsel fenyegette az orvost a 42 éves tarnaleleszi férfi

A közfeladatot ellátó személyek pedig – a törvény más rendelkezései szerint – fokozott büntetőjogi védelemben részesülnek.

A kelleténél (? - a szerk) sajnos gyakrabban fordul elő, hogy szűkebb hazánkban a hatóságoknak azért kell eljárniuk magukról megfeledkezett polgárokkal szemben, mert a nekik segíteni szándékozó közfeladat ellátására hivatott emberre támadnak - írta a heol.hu. Két ilyen ügyben a büntetőjogi procedúra immár eljutott a vádemelési szakba, erről dr. Konkoly Thege László beszélt a lapnak.

– Még az elmúlt évben de­cember 4-én délután történt az első eset – ismertette a vádirat lényegét a címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész. – Egy 42 esztendős férfi a tarnaleleszi lakásukon rontott rá az orvosra. A doktort valójában azért hívták oda, hogy kezelje a vádlott súlyosan beteg, ágyban fekvő édesapját. Ám ez a tény – ismeretlen okból – valóságos dührohamot váltott ki a terheltből, aki a vizsgálat megkezdésekor egy 40 centiméteres pengéjű késsel fenyegette meg az egészségügyi szakembert. Azt kiabálta, hogy megöli, ha nem távozik azonnal a házukból, de még a faluból is. A sértett ilyen körülmények között természetesen nem tudta ellátni a beteget, mivel az életét féltve el kellett hagynia az ingatlant.

– Az Egri Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a tarnaleleszi hozzátartozó ellen – folytatta a sajtószóvivő. – Vádiratában arra tett indítványt, hogy vele szemben a bíróság – az elmeállapotára is figyelemmel – felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki. Emellett rendelje el a pártfogó felügyeletét, és magatartási szabályként írja elő számára, hogy vesse alá magát rendszeres pszichiátriai kezelésnek, ha ebbe beleegyezik. Az ügyben az Egri Járásbíróság hozza majd meg a döntést első fokon.

A büntetés akár öt esztendő szabadságvesztés is lehet

A Büntető törvénykönyv (Btk.) az értelmező rendelkezések körében rögzíti, hogy egyebek között az egészségügyi dolgozó a gyógyító tevékenysége körében, továbbá az állami mentőszolgálat tagja a mentéssel és betegszállítással összefüggésben közfeladatot ellátó személynek minősül. A közfeladatot ellátó személyek pedig – a törvény más rendelkezései szerint – fokozott büntetőjogi védelemben részesülnek.

A Btk. 311. szakaszában foglalt rendelkezés értelmében, aki közfeladatot ellátó személy ellen követ el erőszakos bűntényt úgy, hogy őt a jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, a procedúra véghez vitelében erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszeríti, netán az eljárása alatt, illetve emiatt bántalmazza, ugyanúgy ítéltetik meg, mintha hivatalos személlyel szemben cselekedett volna hasonlóképpen. Alapesetben bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az elkövető.

További ügyek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink