• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Késsel fenyegette az orvost a 42 éves tarnaleleszi férfi

Lapszemle 2019.08.13 Forrás: heol.hu
Késsel fenyegette az orvost a 42 éves tarnaleleszi férfi

A közfeladatot ellátó személyek pedig – a törvény más rendelkezései szerint – fokozott büntetőjogi védelemben részesülnek.

A kelleténél (? - a szerk) sajnos gyakrabban fordul elő, hogy szűkebb hazánkban a hatóságoknak azért kell eljárniuk magukról megfeledkezett polgárokkal szemben, mert a nekik segíteni szándékozó közfeladat ellátására hivatott emberre támadnak - írta a heol.hu. Két ilyen ügyben a büntetőjogi procedúra immár eljutott a vádemelési szakba, erről dr. Konkoly Thege László beszélt a lapnak.

– Még az elmúlt évben de­cember 4-én délután történt az első eset – ismertette a vádirat lényegét a címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész. – Egy 42 esztendős férfi a tarnaleleszi lakásukon rontott rá az orvosra. A doktort valójában azért hívták oda, hogy kezelje a vádlott súlyosan beteg, ágyban fekvő édesapját. Ám ez a tény – ismeretlen okból – valóságos dührohamot váltott ki a terheltből, aki a vizsgálat megkezdésekor egy 40 centiméteres pengéjű késsel fenyegette meg az egészségügyi szakembert. Azt kiabálta, hogy megöli, ha nem távozik azonnal a házukból, de még a faluból is. A sértett ilyen körülmények között természetesen nem tudta ellátni a beteget, mivel az életét féltve el kellett hagynia az ingatlant.

– Az Egri Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a tarnaleleszi hozzátartozó ellen – folytatta a sajtószóvivő. – Vádiratában arra tett indítványt, hogy vele szemben a bíróság – az elmeállapotára is figyelemmel – felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki. Emellett rendelje el a pártfogó felügyeletét, és magatartási szabályként írja elő számára, hogy vesse alá magát rendszeres pszichiátriai kezelésnek, ha ebbe beleegyezik. Az ügyben az Egri Járásbíróság hozza majd meg a döntést első fokon.

A büntetés akár öt esztendő szabadságvesztés is lehet

A Büntető törvénykönyv (Btk.) az értelmező rendelkezések körében rögzíti, hogy egyebek között az egészségügyi dolgozó a gyógyító tevékenysége körében, továbbá az állami mentőszolgálat tagja a mentéssel és betegszállítással összefüggésben közfeladatot ellátó személynek minősül. A közfeladatot ellátó személyek pedig – a törvény más rendelkezései szerint – fokozott büntetőjogi védelemben részesülnek.

A Btk. 311. szakaszában foglalt rendelkezés értelmében, aki közfeladatot ellátó személy ellen követ el erőszakos bűntényt úgy, hogy őt a jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, a procedúra véghez vitelében erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszeríti, netán az eljárása alatt, illetve emiatt bántalmazza, ugyanúgy ítéltetik meg, mintha hivatalos személlyel szemben cselekedett volna hasonlóképpen. Alapesetben bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az elkövető.

További ügyek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink