• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Készítsük fel az immunrendszert a téli időszakra

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság Online

A tél közeledtével egyre kevesebb napfény éri bőrünket.

A friss, nyersen fogyasztható gyümölcs- és zöldségválaszték is lecsökken, kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk. Érdemes a vitaminraktárakat időben feltölteni, hogy kellően erős legyen a szervezetünk ellenálló képessége és egészségesek maradhassunk télen is – ezt tanácsolja Bakó Eszter dietetikus, az Angyalok Konyhája étkezésterapeutája – olvasható a Tolnai Népújság – online oldalán.

Egy kis odafigyeléssel a D-vitamin pótlása könnyebb, mint gondolnánk, ugyanis még a téli szórt fény hatására is termelődik. Ha arcunkat és kézfejünket napi tizenöt perc napfény éri, már fedeztük a minimális D-vitamin-szükségletünket. Nagyobb probléma, hogy télen kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, így kevesebb vitamint és enzimet juttatunk be a szervezetünkbe – mondja a szakember, aki azt is hozzáfűzi azt is, az ősz azonban remek alkalom arra, hogy nyers gyümölcsök és zöldségek között válogassunk.

Hogy feldobjuk egy kicsit a megszokott alma uzsonnát csoportosíthatunk színek szerint is. Mindamellett, hogy szélesedik a megszokott zöldség-gyümölcs paletta, jól is szórakozunk. Melegítsük a hideg őszi napokat piros ételekkel. Válogassunk össze minél több - magas likopin tartalmú - piros, lila, bordó zöldséget, gyümölcsöt, mondjuk paradicsomot, pritamint, grapefruitot. Aztán együnk együtt barackot, répát, kukoricát, és mindent ami sárga. Így béta karotin bevitelünket is fedeztük. A pontot az i-re azzal tehetjük fel – tette hozzá Bakó Eszter -, ha pár zöld napot is „vállalunk" és jól belakmározunk brokkolival, borsóval, zöldbabbal, spenóttal.

Legolvasottabb cikkeink