A tél közeledtével egyre kevesebb napfény éri bőrünket.
A friss, nyersen fogyasztható gyümölcs- és zöldségválaszték is lecsökken, kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk. Érdemes a vitaminraktárakat időben feltölteni, hogy kellően erős legyen a szervezetünk ellenálló képessége és egészségesek maradhassunk télen is – ezt tanácsolja Bakó Eszter dietetikus, az Angyalok Konyhája étkezésterapeutája – olvasható a Tolnai Népújság – online oldalán.
Egy kis odafigyeléssel a D-vitamin pótlása könnyebb, mint gondolnánk, ugyanis még a téli szórt fény hatására is termelődik. Ha arcunkat és kézfejünket napi tizenöt perc napfény éri, már fedeztük a minimális D-vitamin-szükségletünket. Nagyobb probléma, hogy télen kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, így kevesebb vitamint és enzimet juttatunk be a szervezetünkbe – mondja a szakember, aki azt is hozzáfűzi azt is, az ősz azonban remek alkalom arra, hogy nyers gyümölcsök és zöldségek között válogassunk.
Hogy feldobjuk egy kicsit a megszokott alma uzsonnát csoportosíthatunk színek szerint is. Mindamellett, hogy szélesedik a megszokott zöldség-gyümölcs paletta, jól is szórakozunk. Melegítsük a hideg őszi napokat piros ételekkel. Válogassunk össze minél több - magas likopin tartalmú - piros, lila, bordó zöldséget, gyümölcsöt, mondjuk paradicsomot, pritamint, grapefruitot. Aztán együnk együtt barackot, répát, kukoricát, és mindent ami sárga. Így béta karotin bevitelünket is fedeztük. A pontot az i-re azzal tehetjük fel – tette hozzá Bakó Eszter -, ha pár zöld napot is „vállalunk" és jól belakmározunk brokkolival, borsóval, zöldbabbal, spenóttal.