• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Készülnek a rendeletek az alapellátási törvényhez

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

A háziorvosok ősszel már a gyakorlatban is találkozhatnak az egységes betegkartonnal.

Az alapellátási törvényt 2015. július 5-én fogadta el a parlamenti többség, a szakma azóta is mindhiába várja a vonatkozó részletes szabályozást. Most úgy tűnik, a szakpolitika behozza a lemaradást - derül ki dr. Ladányi Márta helyettes államtitkár medicalonline.hu-nak adott interjújából.

A törvényhez kapcsolódó rendeletek közül a kollegiális vezetői rendszere vonatkozó rendelet tervezete beszélgetésünk idején már közigazgatási egyeztetés alatt áll. Mikor készülhet el végleges formában?

Már ősszel szeretnénk lebonyolítani a területi és a megyei kollegiális vezetők megválasztását, valamint az országos vezető kinevezését, ami az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) feladata lesz.

Miért pont ide delegálták a feladatot?

A háttérintézmények legutóbbi átszervezése nyomán az ÁEEK Alapellátási és Ellátás-szervezési Osztálya egyesítette azt az alapellátási módszertani központot, amely április 1-jéig a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetben működött, valamint az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Alapellátási- és Ellátás-szervezési Főosztályát, amely a praxisnyilvántartási és kezelési feladatokat látta el.

Az egészségpolitika mit vár a kollegiális vezetői rendszertől?

Az ÁNTSZ korábbi szakfelügyeleti és szakirányítási intézményrendszerének átszervezése nyomán azt tapasztaltuk, hogy nincs, aki összefogja, segítse a háziorvosok munkáját. Így a kollégák esetenként nem rendelkeznek megfelelő információval a protokollok változásairól, vagy nem feltétlenül szereznek tudomást a rájuk vonatkozó jogszabály-módosításokról, holott számos olyan újdonság lehet, amely a mindennapi munkájukat érinti. A rendszer bevezetésével az átlagosan 55 praxis munkáját koordináló területi kollegiális vezető a rendszeres konzultációk alkalmával tájékoztatni tudja a háziorvosokat a változásokról, és így egységessé válhat a szakmai feladatellátás, ami jelenleg meglehetősen heterogén.

Hatósági feladatokat is ellát a kollegiális vezető?

Inkább támogatást nyújt, mint segítő személy, a szakmai munkában, vagy a dokumentációs feladatok elvégzésében; ha súlyos jogszabálysértést vagy szakmai hibát tapasztal, akkor az ÁEEK-n keresztül természetesen jelezni tudja a problémát. A hatósági felügyeleti feladatok ellátására most is megvan a megfelelő szervezet, nem szerettük volna, hogy ezek keveredjenek.

A területi, megyei és országos kollegiális vezető kinevezése 3 évre szól, tíz év orvosi, és öt év praxisban eltöltött gyakorlatot ír elő feltételként, valamint a jelölt nem lehet idősebb 65 évnél. Miért?

Ezt a passzust a közigazgatásra vonatkozó továbbfoglalkoztatási szabályok tették indokolttá, de azt is szeretnénk, ha a vezető aktívan dolgozna gyakorló háziorvosként.

Sok vitát váltott ki a háziorvosi törzskarton-rendszer bevezetése. Mikorra várható?

Fontos hangsúlyozni, hogy törzskarton eddig is volt, csak nem volt egységes. Hamarosan kihirdetik a vonatkozó rendeletet; a kollégák ősszel már a gyakorlatban is találkozhatnak az egységes betegkartonnal, amelyeknek kötelező adattartalmát jogszabályba foglaljuk. Ezen túlmenően készül egy útmutató is, ami ahhoz szükséges, hogy mindenki egységesen értelmezze, hogy mi a feladata, melyik elemet kinek kell feltöltenie, és honnan kerül be az érintett betegadat a rendszerbe. A mostanihoz képest egyszerűbbé is válik az adminisztráció, hiszen november 1-jével a háziorvosoknak is csatlakozniuk kell az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez, ahonnan a szakellátásban keletkező adatok – a kölcsönös adatfelhasználás értelmében – átemelhetőek lesznek a háziorvosi informatikai rendszerekbe, így nem kell a leletek tartalmát kézzel rögzíteni a kollégáknak. Miután a törzskarton rendszerhez informatikai fejlesztés is kapcsolódik, egy interface leírás összeállítását is tervezzük az alapellátási szoftverfejlesztők és forgalmazók számára. Minden, ezzel kapcsolatos információ elérhető lesz az ÁEEK honlapján is.

További részletek a webolalon.

Legolvasottabb cikkeink