• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Két éve nincs karácsonyuk a ritka daganata miatt

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Bizonytalan és ismeretlen viselkedésű agydaganatot diagnosztizáltak a 16 esztendős Tóth Norbertnél.

A bolhási család kálváriája azonban a műtét után sem ért véget. Két éve tavasszal egy rohammal kezdődött minden, amikor olyan görcseim voltak az ágyban, hogy édesanyám nem tudott felébreszteni sem belőle. Kórházba kerültem, ahol azt mondták, hogy epilepsziás vagyok és rengeteg gyógyszert kaptam. Ám később jöttek az újabb rohamok, egyre komolyabban, egyszer testnevelés órán elestem és betörtem a fejem is – idézte fel a történteket Tóth Norbert. Miután a fiú állapota novemberig sem javult, az orvosa CT-re küldte, ami bár nem mutatott semmit, mégis indokoltnak éreztek egy MR vizsgálatot is. Itt mutatták ki supratentorialis agy bizonytalan és ismeretlen viselkedésű daganatát – írja a sonline.hu portálja.

A család több szakvéleményt kért ki: Kaposváron, Pécsen és Budapesten egyaránt, ahol az orvosok egyetértettek abban, hogy műtét esetén mintegy 80 százalékos a bénulás esélye. A neurológus szerint ráadásul a „jelenség" nem daganat, hanem fejlődési rendellenesség volt. Ekkor keresték meg az ország egyik legjobb idegsebészét Debrecenben. Bognár Lászlót azonban csak az igen drága magánrendelésén tudták elérni.

Több hetes kivizsgálás következett, miközben próbálták Norbi gyógyszereit csökkenteni, de újabb és újabb rohamai voltak. A professzor végül mégis megműtötte a fiamat, amire október 21-én került sor – mondta a fiú édesanyja, Kiss Zita, hozzátéve azt is, a műtétre, az orvosi és egyéb költségekre Norbi iskolája, a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, a helyi református közösség és nagyatádi alapítványok gyűjtötték a pénzt, Csurgón többen vettek részt egy jótékonysági futáson is.

Három hónapos követésben nézik, hogy a műtét alatt eltávolított daganat környéke milyen, mert attól félünk, hogy esetleg visszanőhet. Folyamatosan MR-re, onkológushoz és magánrendelésekre járok négy városba, Kaposvárra, Pécsre, Budapestre és Debrecenbe. Az államilag finanszírozott kezelésekre 3-4 hónapot kellene várni, ez pedig nagyon veszélyes lehet az én állapotomban – mondta Norbi, aki hamar kikerült az intenzív osztályról.

Az égig érnek a havi költségeink, amik elérik a több százezres magasságot. Több alapítványnak írtam, de csak alig néhányan méltattak válaszra. Két éve nincs karácsonyunk, nem jut pénz semmire – fűzte hozzá az édesanya.

Norbi jelenleg otthon van, orvosai szerint folyamatosan pihennie kéne, így közösségbe sem tud menni. Az iskolából is kivették, mert nem terhelheti az agyát, csupán a katolikus templomba jár ministrálni. Azt mondta, erre szüksége van.