• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Két órára nem beteg, csak gyerek

Lapszemle 2019.12.09 Forrás: nepszava.hu
Két órára nem beteg, csak gyerek

Az országban már 149 fiatal jár rendszeresen kórházakba, hogy pár órára megkönnyítse a gyerekek bent töltött idejét.

A hét törpe, Malacka, Füles, Tigris és Micimackó mosolyognak ránk a falakról a Debreceni Egyetem klinikájának gyermekhematológiai-onkológiai részlegén. Az itt kezelt súlyos beteg gyerekeknek szükségük is van erre a színes és vidám légkörre, hiszen sokan hónapokat töltenek a falak között. „Az osztály 14 férőhelyes, 1 éves kortól 18 éves korig kezelünk itt leukémiás, agytumoros vagy vérképzési betegséggel diagnosztizált gyerekeket a környező megyékből. Van, aki csak pár napot tölt nálunk, de előfordul az is, hogy 3 hónapot él itt egy beteg. Számukra játékkal, délutáni programokkal próbáljuk könnyebbé tenni a mindennapokat” – meséli Berke Edina csecsemő- és gyermekápoló. Neki kifejezetten kellemes meglepetést szereztek az egy éve hozzájuk is járó önkéntesek. Ők azok az egyetemisták, akik az Amigos a Gyerekekért jótékonysági szervezet jóvoltából az ország 10 kórházát látogatják hetente többször, hogy játsszanak vagy nyelvet tanuljanak a súlyos beteg gyerekekkel. A Népszava mutatja be az osztályt és az önkéntéseket riportjában.

Az egyik debreceni önkéntes, Belicza Adrien egy csoporttársától hallott a lehetőségről és családi okok ­miatt döntött úgy: Amigo szeretne lenni. „A legjobb dolog, hogy mosolyogni látjuk a gyerekeket, mert egy kis időre legalább lélekben kiszakadnak a kórház falai közül. Mi nem fehér köpenyben megyünk, nem vizsgáljuk őket, csak játszunk és tanulunk velük. Persze lelkileg néha nekünk is nehéz kezelni, hogy súlyos betegek, de mi ezért vagyunk, hogy jobban legyenek.” A játék mellett a tanulásban is segítenek az önkéntesek. Kovács Panna Eszter szerint a gyerekeknek izgalmas, hogy megtanulhatnak pár szót egy idegen nyelven. Ő azért jelentkezett a szervezethez, mert része akart lenni az önzetlen kezdeményezésnek. „Úgy érzem, családias közegbe csöppentem, nagyon szoros az összetartás az Ami­gók között, ami sokat segített az első évben. Sok stressz ér minket az orvosi egyetemen, és engem nagyon feltölt, mikor eljöhetek a gyerekekhez” – meséli. Ezzel Bácsi Márton is egyetért, bár ő csak ötödéves orvostanhallgatóként csatlakozott. „Mikor hallottam az Amigosról azonnal beadtam a jelentkezésem. Nem is sejtettem, milyen csodálatos történetbe csöppenek bele. Sehol nem tapasztaltam ilyen jól működő rendszert, ahol tényleg mindenkit meghallgatnak, megkérdeznek.”

Forgács-Fábián Sára, a Corvinus pénzügy–számvitel szakon végzett hallgatója öt évvel ezelőtt álmodta meg az Amigost, mára főfoglalkozása, hogy irányítsa a szervezetet, melynek 149 önkéntese van szerte az országban. „Álomszerű, hogy öt éve 11-en kezdtük a barátaimmal ezt a dolgot. Akkor éreztem, hogy megtaláltam a helyem, és ezzel szeretnék foglalkozni, de nem gondoltam, hogy végül ez lesz a teljes állásom. A rövid távú cél most az, hogy két éven belül minden gyermek onkológiai központban jelen legyünk, ezt követően pedig minden magyarországi gyerekkórházban. Szeretnénk úgy növekedni, hogy ha eljön az idő, akár külföldi csoportok is lehessenek” – mondja Sára. Az Amigos híre egyébként szájról szájra terjed, minden tag hozza a barátait, így egyre többen és többen lesznek. „Nem egyedül vezetem az Amigost, hanem Pripula Péterrel, aki a fenntarthatóságért és Ferencz Fannival, aki a boldogságért felelős Amigo. Nagyon nagy élmény volt a nemrégiben ünnepelt ötödik szülinapunk, és hamarosan remélhetőleg csatlakozik hozzánk az első olyan önkéntes, aki betegként ismerkedett meg az Amigosszal” – újságolja Sára. A riport itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink