• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Kettős nyugdíjveszedelem fenyegeti jövőre a katásokat

Lapszemle 2021.11.30 Forrás: 24.hu
Kettős nyugdíjveszedelem fenyegeti jövőre a katásokat

A magasabb KATA-val a 2022-es év 365 napja helyett is csak 329 nap olyan szolgálati időt szerez, amely a nyugdíjszámítás során majd beszámítható lesz.

Idén év végéig csak az 50 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozókat fenyegette kettős veszedelem a nyugdíjuk tekintetében, de a minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről benyújtott törvényjavaslat tükrében a 75 ezer forint tételes adót fizető katások is ebbe a körbe kerültek – hívja fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő a 24.hu-n.

Az a katás, aki havonta a normál 50 ezer forintnyi katát fizeti meg, akkor a nyugellátásra jogosító szolgálati idejét a nyugdíjjárulék alapját képező kereset (2022. január 1-jétől 108 ezer forint) és a mindenkor érvényes minimálbér (2022. január 1-jétől 200 ezer forint) arányában kell meghatározni, vagyis 2022-ben egy katás nap csak 0,54 napnyi szolgálati időnek számít a majdani nyugdíjszámítás szempontjából.

Ha egész évben katás az illető és havi 50 ezer forintot fizet, akkor az év 365 napja helyett csak 197 nap olyan szolgálati időt szerez, amely a nyugdíjszámítás során majd beszámítható lesz.

Aki a magasabb, havi 75 ezer forintos katát fizette, annak a nyugdíjjogosultság idejének számításakor nem kellett aggódnia, mivel a nyugdíjjárulék alapját képező kereset eddig minden évben meghaladta a minimálbér összegét. Ám jövőre a 75 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozó nyugdíjalapja 170 ezer forintról csak 179 ezer forintra nő, vagyis elmarad a 200 ezer forintos minimálbér összegétől.

2022-ben egy emelt összegű tételes adót fizető katás vállalkozó egy napja csak 0,9 napnyi szolgálati időnek számít a majdani nyugdíjszámítás szempontjából. Ha egész évben emelt összegű tételes adót fizető katás valaki, akkor a 2022-es év 365 napja helyett csak 329 nap olyan szolgálati időt szerez, amely a nyugdíjszámítás során majd beszámítható lesz – emeli ki a szakértő. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink