• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új ultrahang vizsgálófejet nyert az orosházi kórház

Regionális hírek 2021.11.30 Forrás: Weborvos
Új ultrahang vizsgálófejet nyert az orosházi kórház

A pályázaton nyert 2 millió 451 ezer 100 forintból egy Phillip C5-8 Curved Array transducer típusú ultrahang vizsgálófejet vásárol az orosházi kórház.

Budapesten tartották a “K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat 2021” átadó ünnepségét november 29-én, hétfőn. A csecsemők és kisgyermekek vizsgálatára alkalmas eszközre 2,5 millió forintos összeget nyert az orosházi Kórház és Rendelőintézet - tudatta közleményben az intézmény.

– Kórházunk Csecsemő- és Gyermekosztálya már korábban is nyert támogatást ebben a programban, és nagy öröm, hogy ismét a díjazottak között vagyunk. A pályázaton nyert összegből hamarosan megrendeljük azt a kiegészítő ultrahang vizsgáló fejet, amit a Radiológiai Osztályon található modern Phillips ultrahang készülékhez fogunk csatlakoztatni. Ezzel jelentős mértékben bővülnek a vizsgálati lehetőségek a csecsemőknél és a kisgyermekeknél – fogalmazott dr. Duray Gergő intézményvezető az átadón.

A pályázaton nyert 2 millió 451 ezer 100 forintból egy Phillip C5-8 Curved Array transducer típusú ultrahang vizsgálófejet vásárol az orosházi kórház.

– Ez a kicsi, de annál fontosabb eszköz elengedhetetlen a beteg újszülöttek és kisgyermekek pontos vizsgálatához. Eddig is volt ilyen jellegű műszerünk, de időszerű volt a cseréje – ismertette dr. Kováts Anikó. A kórház Csecsemő- és Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa hangsúlyozta, ezt az eszközt nem csak a gyermekosztály orvosai, hanem a röntgen orvosok, a gyermek kardiológus, a gyermekneurológus és a gyermek gasztroenterológus is tudja használni a napi munka során.

– Az ultrahang vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem jár mellékhatásokkal ezért a gyerekeknél is kiválóan használható akár folyamatos utánkövetésre a gyógyulás fázisában. Ezzel a speciális vizsgáló fejjel – amíg van kutacsuk – az újszülöttek koponyáján keresztül lehet esetleges agyi elváltozásokat követni, illetve 5 éves korig a gyermekek hasi vizsgálatát is könnyedén el tudjuk tudjuk végezni – zárta dr. Kováts Anikó.

A sajtótájékoztatón elhangzott, immár 18 éve hirdetik meg a K&H gyógyvarázs programot, ez alatt 501 pályázaton keresztül 805 millió forinttal támogatták a magyar egészségügyet innovatív eszközökkel.

– Az idei pályázat főként a gyermek intenzív terápiára és a sürgősségi ellátásra fókuszált, azon belül is képalkotó berendezések beszerzését támogatta. A digitális eszközök segítik a mindennapi munkát, könnyebbé, gyorsabbá, pontosabbá teszik a diagnózis felállítását, csökkenthető a kórházi napok száma, gyorsabb a felépülés. A 2021-ben beérkezett 51 pályázatból 2 budapesti és 9 vidéki intézményt támogattak - írták.

(A képen balról: Dr. Krivácsy Péter, Horváth Magyary Voljc Nóra, dr. Kováts Anikó és dr. Duray Gergő a pályázat átadóján. Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza)

Legolvasottabb cikkeink