• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Új ultrahang vizsgálófejet nyert az orosházi kórház

Regionális hírek 2021.11.30 Forrás: Weborvos
Új ultrahang vizsgálófejet nyert az orosházi kórház

A pályázaton nyert 2 millió 451 ezer 100 forintból egy Phillip C5-8 Curved Array transducer típusú ultrahang vizsgálófejet vásárol az orosházi kórház.

Budapesten tartották a “K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat 2021” átadó ünnepségét november 29-én, hétfőn. A csecsemők és kisgyermekek vizsgálatára alkalmas eszközre 2,5 millió forintos összeget nyert az orosházi Kórház és Rendelőintézet - tudatta közleményben az intézmény.

– Kórházunk Csecsemő- és Gyermekosztálya már korábban is nyert támogatást ebben a programban, és nagy öröm, hogy ismét a díjazottak között vagyunk. A pályázaton nyert összegből hamarosan megrendeljük azt a kiegészítő ultrahang vizsgáló fejet, amit a Radiológiai Osztályon található modern Phillips ultrahang készülékhez fogunk csatlakoztatni. Ezzel jelentős mértékben bővülnek a vizsgálati lehetőségek a csecsemőknél és a kisgyermekeknél – fogalmazott dr. Duray Gergő intézményvezető az átadón.

A pályázaton nyert 2 millió 451 ezer 100 forintból egy Phillip C5-8 Curved Array transducer típusú ultrahang vizsgálófejet vásárol az orosházi kórház.

– Ez a kicsi, de annál fontosabb eszköz elengedhetetlen a beteg újszülöttek és kisgyermekek pontos vizsgálatához. Eddig is volt ilyen jellegű műszerünk, de időszerű volt a cseréje – ismertette dr. Kováts Anikó. A kórház Csecsemő- és Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa hangsúlyozta, ezt az eszközt nem csak a gyermekosztály orvosai, hanem a röntgen orvosok, a gyermek kardiológus, a gyermekneurológus és a gyermek gasztroenterológus is tudja használni a napi munka során.

– Az ultrahang vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem jár mellékhatásokkal ezért a gyerekeknél is kiválóan használható akár folyamatos utánkövetésre a gyógyulás fázisában. Ezzel a speciális vizsgáló fejjel – amíg van kutacsuk – az újszülöttek koponyáján keresztül lehet esetleges agyi elváltozásokat követni, illetve 5 éves korig a gyermekek hasi vizsgálatát is könnyedén el tudjuk tudjuk végezni – zárta dr. Kováts Anikó.

A sajtótájékoztatón elhangzott, immár 18 éve hirdetik meg a K&H gyógyvarázs programot, ez alatt 501 pályázaton keresztül 805 millió forinttal támogatták a magyar egészségügyet innovatív eszközökkel.

– Az idei pályázat főként a gyermek intenzív terápiára és a sürgősségi ellátásra fókuszált, azon belül is képalkotó berendezések beszerzését támogatta. A digitális eszközök segítik a mindennapi munkát, könnyebbé, gyorsabbá, pontosabbá teszik a diagnózis felállítását, csökkenthető a kórházi napok száma, gyorsabb a felépülés. A 2021-ben beérkezett 51 pályázatból 2 budapesti és 9 vidéki intézményt támogattak - írták.

(A képen balról: Dr. Krivácsy Péter, Horváth Magyary Voljc Nóra, dr. Kováts Anikó és dr. Duray Gergő a pályázat átadóján. Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza)

Legolvasottabb cikkeink