• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kevés az orvos, pedig lakás is jár

Lapszemle Forrás: Weborvos összeállítás

A háziorvosi hiány egyik oka a bizonytalan jogi környezet, a nem megfelelő finanszírozás.

Tolna megyében jelenleg 15 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van. A legrégebbi, közel 11 éve a gyulaji betöltetlen, de a nagyobb városokban, így Dombóváron, Tolnán vagy Szekszárdon is gondot jelent az orvosok hiánya. Országosan körülbelül 300 háziorvos hiányzik – írja a teol.hu portálja.

Ugyan még csak hallani róla, de a háziorvosok bizakodóak abban, hogy a hónapokkal ezelőtt beígért 10 milliárdos plusztámogatást mégis csak megkapják így augusztus elején. Dr. Schranz Róbert háziorvos, a Tolna Megyei Orvosi Kamara titkára elmondta, év eleje óta megy a hitegetés, annyit hallani most, hogy már úton van a pénz. Tízmilliárd nagyon nagy pénz, az olvasó számára óriási összeg, de mit is jelent ez valójában a háziorvosok számára. A kérdésre a válasz egyszerű, mondta a megyei titkár, ez praxisonként 130 ezer forintot jelent, amit fél évre visszamenőleg kapnak, és amit bérkiegészítésre, rezsire lehet használni. Ha egy praxisban minimum ketten dolgoznak (egy orvos és egy asszisztens), akkor ez az összeg megfeleződik, vagyis 65 ezer lesz belőle, és ezt kell hat hónapra visszaosztani. Így már nem is akkora pénz, tehát a valódi problémát nem oldja meg, tette hozzá dr. Schranz Róbert.

A háziorvos hiány egyik oka a bizonytalan jogi környezet - a beteglétszámtól függ a minisztériumi támogatás, emellett sokan helyezkednek el inkább a kórházi szférában, vagy külföldön találnak maguknak munkát. Ugyanakkor nagyon sok a már nyugdíjkorban lévő háziorvos, aki addig dolgozik, ameddig az egészsége engedi. A többségük a megyében vállalkozóként, és csak nagyon kevés támogatást kapnak a helyi önkormányzattól. Az iparűzési adó elengedését a megyében csak három önkormányzat tette lehetővé az orvosok számára, köztük van Szekszárd.

Bátaszéken 4 felnőtt, 1 gyermek és 2 fogorvosi praxis van, mindegyik be van töltve, mondta dr. Bozsolik Róbert polgármester. Az önkormányzat itt abban segít, hogy a rendelőhelyiségekért nem kérnek bérleti díjat, de a rezsit már a vállalkozó orvosok fizetik.

A 11 éve betöltetlen gyulaji praxishoz tartozó betegeket a kurdi vállalkozó háziorvos látja el. Kezdetben még próbálkozott a gyulaji önkormányzat a pályázatok kiírásával, de több éves sikertelenség után feladta, mondta a jegyző. Tolnán hasonló problémával küzdenek: a mözsi felnőtt praxisra 2013 óta írják ki a pályázatokat.

A témáról a baon.hu portálja így ír: A legfrissebb adatok szerint Bács-Kiskun megyében jelenleg 191 felnőtt háziorvos, 89 házi gyermekorvos, a vegyes körzetű praxisokban pedig 98 háziorvos dolgozik. Bács-Kiskun megyében jelenleg 21 praxis betöltetlen. Ezek többsége felnőtt és vegyes körzetű praxis. Van olyan körzet, ahol már 11 éve nincs háziorvos.

Dr. Borda Ferenc főorvos, a Magyar Orvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezetének elnöke szerint a háziorvosi pálya a fiatal orvosok számára – főleg kis településeken – nem vonzó. A rezidensként szakvizsgát szerző háziorvosok kevesen akarnak praxist vásárolni. Különböző okok miatt az orvosok között sem számít túlzottan megbecsültnek a háziorvoslás.

A megyében jelenleg dolgozó háziorvosoknak is rendkívül kedvezőtlen a korfája. Alig találni 40 évesnél fiatalabb háziorvost, a 60 éven felüliek aránya közel 40 százalék, de jó néhányan 70 év felett is kénytelenek dolgozni. Ennél csak a házi gyermekorvosok helyzete aggasztóbb. Dr. Borda Ferenc hangsúlyozza: a megoldás egyik fontos eleme a munkakörülmények javítása és a megfelelő bérrendezés.

Legolvasottabb cikkeink