• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Korlátlan adatbányászat az EESZT-vel?

Lapszemle Forrás: Figyelő

Minden egészségügyi történésnek nyoma lesz az eseménykatalógusunkban, a dokumentumtárban és az e-profilunkban.

Korlátlan adatbányászati lehetőséget teremt magának az állam az ez év januárjában életbe lépett egységes Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről (EESZT) szóló törvénnyel – fogalmaztak a Figyelő lapnak  adatvédelmi szakemberek - olvasható a figyelo.hu portálon.

Egyelőre keveset lehet tudni az új központi információs bázis működéséről, a végrehajtási rendeletek csak az év második felében születnek meg, ám bizonyos, hogy 2017-től a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak, azaz a háziorvosoknak, rendelőintézeteknek és kórházaknak kötelezően adatokat kell szolgáltatniuk az általuk kezelt betegekről az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe.

Az EESZT-ben mind a 10 millió állampolgárnak minden egészségügyi adata fellelhető lesz a születéstől a halálig, sőt, azt követően 5 éven át. Akár csak egy köhögés elleni szert íratunk fel a háziorvossal, vagy komolyabb kivizsgáláson esünk át, netán kórházi kezelésre szorulunk, minden egészségügyi történésnek nyoma lesz az eseménykatalógusunkban, a dokumentumtárban és az e-profilunkban.

A digitális önrendelkezési nyilvántartásról szóló rendelet tervezete szerint az állampolgárok az EESZT-be feltöltött adataikkal kapcsolatban élhetnek jogaikkal, s meghatározhatják, hogy egészségügyi ellátásuk során ki nézheti meg az e-profiljukat és az eseménykatalógusukat. A korlátozások élesítéséhez azonban elektronikus Ügyfélkapu-azonosító szükséges, vagy egy kormányablaknál kell ezt kérni. Ha ezt nem teszik, adataikat bármely bejelentkező orvos láthatja.

Az EESZT-t, az e-profilt önmagában nem kellene ördögtől valónak tekinteni, mivel életet menthetnek. Ha baleset ér bennünket vagy összeesünk az utcán, nagy segítség az ügyeletes orvosnak, ha már útban a kórház felé a mentőben rápillantanak az adatainkra, s tudható, hogy milyen betegséggel kezeltek vagy milyen gyógyszerérzékenységünk van. „Ilyen váratlan esetek azonban csak igen kis számban fordulnak elő, emiatt nem indokolt ilyen roppant adatmennyiséget név szerint beazonosíthatóan egész életen át tárolni" – hangsúlyozta Alexin Zoltán, aki a kezdetektől ellenzi az EESZT kötelező alapon történő működtetését.