• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat

Lapszemle 2019.03.06 Forrás: magyarhang.org
Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat

Miközben a kormány 3 év alatt 89 illetve 79 százalékkal megemelte a szakdolgozók és az orvosok bérét, az ügyeletek finanszírozásának emelése elmaradt.

Súlyos bajban a sürgősségi háziorvosi ellátás: már a néhány évvel ezelőtti óradíj duplájáért is nehezen találnak ügyeletet vállaló orvost az ezzel foglalkozó, önkormányzatokkal szerződő szakcégek. A költségeket az önkormányzatok nem mindenhol tudják vállalni - írja a magyarhang.hu.

Hajdú-Bihar megye déli felén – az ország leghátrányosabb helyzetű térségeinek egyikében – az ügyeletet biztosító vállalkozás körzetek összevonásával próbál úrrá lenni a nehézségeken. Így azonban olyan nagy terület jött létre, hogy az orvos mintegy egy óra alatt jut el egyik végéből a másikba. A térségben a két körzetközpont eddig Derecskén és Hosszúpályiban működött. Ezek január elsejétől azonban – derecskei központtal – egy körzetet alkotnak, amelybe összesen 11 elszórtan elhelyezkedő település tartozik.

Az ügyeleti ellátás nehézségeiről évek óta beszélnek a szakemberek. Többükkel egyeztetve elmondható, a hajdú-bihari eset nem egyedi. Ezt erősíti a szóban forgó körzetben ellátást biztosító Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. ügyvezetőjének az önkormányzatok részére küldött levele is. Ebben Kissné Legeza Zsuzsa ügyvezető felidézi: miközben a kormány – felismervén az egészségügyi ellátásban dolgozók alacsony jövedelemszintjét – három év alatt a szakdolgozók bérét 89 százalékkal, míg az orvosokét 79 százalékkal emelte, az ügyeletek finanszírozásának emelése elmaradt. Ez komoly bérfeszültséget okozott, ami csak fokozza az egyébként is jelentős orvoshiányt.

Hiszen ahová nappalra sem találnak orvost, oda éjszakára sem. Ügyeletet ugyanis jellemzően nem a háziorvosok vállalnak, hanem más területekről érkező szakorvosok, mentőorvosok, pályakezdők és olyanok is, akik kifejezetten az ügyeleteken dolgoznak. Mindez pedig tovább húzza felfelé az óradíjakat.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink