• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kevés babakötvényt államosítottak

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

A konstrukciók nyitásának üteme is lecsökkent az elmúlt év végére.

Az államkincstár monopolhelyzetbe hozása a Start-számláknál eddig nem sok eredményt hozott. A számlanyitási kedv a statisztikák szerint visszaesett, a megtakarítások ott maradtak a bankoknál, s a befizetési limit eltörlése és a program idősebb gyerekekre való kiterjesztése is csak keveseket hozott lázba – írja a Világgazdaság – online.

Aligha lehetnek elégedettek az első néhány hónap eredményével azok, akik az államhoz kívánták terelni a gyerekükről hosszú távon gondoskodni kívánó szülők és rokonok megtakarításait. Tavaly október óta változott a Start-számlákra – vagy népszerűbb nevükön babakötvényekre – vonatkozó jogszabály úgy, hogy azóta az államtól kapott 42 500 forintos életkezdési támogatást már csak a Magyar Államkincstárnál (MÁK) vezetett számlán lehet tovább gyarapítani, sőt ha valaki elégedetlen a Start-számlát vezető a bankjával, az sem viheti már át a megtakarítást máshová, csak az államkincstárhoz.

Bár a hazai bankok Start-számlákhoz kapcsolódó ajánlatai nem tűnnek túlságosan vonzónak, az ötéves állampapírhozamnál például a Babakötvény.info portál adatai szerint csak néhány takarékszövetkezetnél, illetve a CIB-nél és az UniCreditnél lehet magasabb kamatot találni, a gyerekekről gondoskodó hozzátartozók eddig nem rohanták meg az államkincstárat, hogy oda helyezzék át a Start-számlák tartalmát. A MÁK közlése szerint tavaly október óta az idei január végéig mindössze 200 számlát vittek át hozzájuk. Az eddig megnyitott csaknem 180 ezer Start-számlából így összesen csupán 6898-ot kezelnek az államkincstárnál – emeli ki a portál.

A gyerekek hozzátartozóit feltehetően elbizonytalaníthatták a babaszámlák államosításáról szóló hírek, ennek köszönhető az is, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a tavaly év utolsó hónapjaiban a megnyitott számlák volumene lecsökkent.
Tavaly nem döntött újabb rekordot a babaszámlák száma, a 2011-es több mint 41 ezer után 2012-ben alig 36 ezret nyitottak. A befizetett összeg is csökkent, tavalyelőtt csaknem 2 milliárd forintot utaltak át ilyen számlákra, tavaly már csak 1,8 milliárdot.

A Start-számlák nyitását és a befizetéseket pedig több intézkedés is felpörgethette volna. Az egyik ezek közül, hogy tavaly október óta már nem csak a 2006 óta született, de az annál idősebb gyerekek számára is lehet már ilyet nyitni – persze kizárólag csak az államkincstárnál. A lehetőséggel azonban kevés szülő élt eddig, a MÁK adatai szerint mindössze 600 gyereknek számára takarékoskodnak így. Annak az intézkedésnek is csak minimális hatása lett, amely eltörölte a Start-számlákra történő befizetések éves korlátját, vagyis immár évente 120 ezer forintnál többet is félre lehet így tenni a gyerekek számára. Az államkincstár szerint ezzel a lehetőséggel azonban csak a befizetők tizede élt eddig – húzza alá a portál.

Legolvasottabb cikkeink