• nátha
  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Kevesebb pénzt adnak a vérplazmáért, kevesebb a donor

Lapszemle 2019.07.17 Forrás: Index
Kevesebb pénzt adnak a vérplazmáért, kevesebb a donor

A vérplazmaadásért pár éve még helyszíntől függően 8-10 ezer forintot lehetett kapni, most 4 ezret.

A vérplazma gyűjtése és adása egy olyan üzlet, amivel elméletileg mindenki jól jár: a donor pénzt kap, a plazmaközpont jó áron eladja a levett anyagot különböző kutatócégeknek, a végeredmény pedig életmentő gyógyszer a rászorulóknak. 2017 elején azonban életbe lépett egy kormányrendelet, amely drasztikusan csökkentette a vérplazma-adományozáskor kapható pénzösszeg mértékét. A piac valamennyi szereplőjét meglepetésként érte a változtatás, amelynek hatásai az azóta eltelt két évben is érzékelhetőek: elégedetlenség, plazmahiány, rendszert kijátszó donorok, mindent bevető központok – és egy halvány remény a megoldásra -írja az index.hu.

...

A vérplazmaadásért pár éve még helyszíntől függően 8-10 ezer forintot lehetett kapni, a 2017. január 5-én hatályba lépő egészségügyi salátarendelet azonban felforgatta a piacot: a donornak biztosított kalóriapótlás és a rendelkezésre állásának ellentételezéseként juttatott vagyoni érték az adott évben meghatározott minimálbér alapján alkalmazott órabér ötszörösének mértékéig terjedhet. Ez jelenleg 4375 forint.

Az Emberi Erőforrások Minisztérium hivatalos magyarázata akkoriban így szólt: „A 3/2005 EüM-rendelet előírása, hogy a donáció önkéntes legyen, külső kényszertől, anyagi ösztönzőktől mentes. Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy az önkéntes véradásokért olyan juttatás kerüljön megállapításra, mely nem kizárólag anyagi ösztönző erővel bír, hanem a belső motivációkra is hat, a donorok megbecsülését hangsúlyozza, fontosságérzetét erősíti. A vér- és plazmaadások biztonságának megteremtésén túl egy közösség, egy ország sikerét döntően befolyásolja az egymás iránt érzett felelősségünk.(...) Az intézkedéssel a kormány célja az, hogy a teljes véradók száma növekedjen.”

A hirtelen meghozott rendelet nagy port kavart, a donorok kifogásolták többek között azt, hogy máshol Európában nincs korlátozva a vérplazmaadásért járó összeg az állam által. Nem kell messzire mennünk, az osztrák fővárosban akár 60 eurót (azaz akár 19 ezer forintnak megfelelő összeget) is zsebre tehetünk az első két donáció alkalmával.

Jóval kevesebbet fizethetnek: kevesebb donor

Azonban nemcsak a donorokat, hanem a vállalatokat is meglepetésként érte a változás. Dr. Komlódi Gabriella, a vérplazmaadással foglalkozó Kedsplazma Magyarország igazgatója akkor az Indexnek azt mondta, hogy eredetileg több pénzről lett volna szó. Dr. Komlódi az Emmi honlapján már előzetesen látta a tervezetet, de abban még nem az ötszörös szorzó szerepelt, hanem hétszeres. Arra nem számítottak, hogy tovább szigorítanak rajta, így vannak cégek, amelyek elnézést és türelmet kértek a donortokól.

Többek szerint nem csak egészségügyi, hanem politikai és gazdasági okok is álltak a rendelet meghozatala mögött. A kiváló üzletet jelentő vérplazmával foglalkozó cégek között éppen 2016 végén jelent meg a Plasma Expert, amelyet az Orbán Viktor veje körül kialakult üzleti kör irányított – számolt be akkoriban a 24.hu. A különös egybeesésre és a rendelet versenykorlátozó mivoltára többek között dr. László Imre, a DK elnökségi tagja és az Egészségügyi Kabinet vezetője, valamint Hadházy Ákos, az LMP akkori társelnöke is felhívta akkor a figyelmet.

Az Emmi tagadta, hogy a fent említett tényezőknek vagy a miniszterelnök vejének bármi köze lett volna az eddig adott juttatás mértékének lecsökkentéséhez. Paár Attila, az említett üzleti kör, a West Hungária Bau cégcsoport tulajdonosa pedig levélben üzente meg a 24.hu-nak, hogy a cégvezető személye alapján nem lehet levonni azt a következtetést, hogy neki köze lenne a vérplazmás céghez.

A hivatalos indoklás szerint az egymás iránt érzett felelősség erősítésén túl a kormány célja az volt, hogy a teljes véradók száma növekedjen, mivel megítélésük szerint az így is csekély számú véradókat elcsábítják a plazmaközpontok, veszélyeztetve ezzel a magyar vérkészletet. Azonban a Plazmaszolgálat Kft. képviselője az Indexnek éppen az ellenkezőjét állította: a magas plazmaadási kedv közvetetten és közvetlenül hozzájárul a vérkészlet biztosításához.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink