• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kezdeni kell valamit az orvosok és ápolók traumáival

Lapszemle 2021.05.27 Forrás: 24.hu
Kezdeni kell valamit az orvosok és ápolók traumáival

A klinikai szakpszichológus nem zárja ki azt sem, hogy a Covid-gyógyítók akár 10-20 százalékuk is kihullhat az egészségügyi rendszerből.

A harmadik hullám lecsengésével örvendetes módon csökken a kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma, és mindenki abban reménykedik, hogy az oltásoknak köszönhetően nem is térnek már vissza az elmúlt hónapokat jellemző rettenetes állapotok az intenzív és Covid-osztályokon. Kásler Miklós a múlt héten rendelkezett arról is, hogy a koronavírusos fekvőbetegek ellátásában részt vevőknek ki kell adni az éves rendes szabadságukat, ez azonban – ha az emberhiány ellenére sikerül is megoldani – sokaknál alighanem kevés lesz ahhoz, hogy feldolgozzák a mögöttük álló időszakot - írta a 24.hu.

Döbrentey Zsolt klinikai szakpszichológus becslése szerint az érintett egészségügyi dolgozók legalább 40-50 százalékénak kemény kihívást jelent majd a mentális igénybevétellel való megküzdés, körülbelül a negyedüknek rövid- vagy középtávú pszichológiai segítséget is kellene kapniuk ehhez, és nem zárja ki azt sem, hogy rossz esetben akár 10-20 százalékuk is kihullhat az egészségügyi rendszerből.

A háborúban nincs neurózis, élet-halál helyzetekben az ember leküzdi a félelmet, a szorongást, a depressziót, és a túlélésért mozgósítja a tartalék energiáit és a kompetenciáit. Utána azonban eljön a rágódás, az emésztés fázisa, ami ebben az esetben kiégéshez és poszttraumás stressz szindrómához vezethet – mondja a pszichológus, aki több Covid-osztályon dolgozó orvost is kezel.

Egy másik pszichológus, Somoskői Soma szerint a poszttraumás stressz zavar és a nyomában járó kiégés 40-50 százalékban csökkenti a teljesítményt, az ebben szenvedők közül sokan vagy rengeteget kezdenek aludni, vagy képtelenek elaludni, mert újra és újra lejátszódnak bennük az átélt szituációk. Ez krónikus fáradtsághoz, céltalan, öröm nélküli élethez vezet, megjelenik a reményvesztettség, a teljes koncentrációzavar, a szorongás, a gyász és később a depresszió. Akik ilyen helyzetbe kerülnek, azoknak extrém támogatottságra van szükségük – mondja a szakember, aki szerint az covidos ellátásban érintett dolgozók 30-40 százaléka küzdhet súlyos mentális nehézségekkel. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink