• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kicsi, de hatékony a Vöröskereszt megyei szervezete

Lapszemle Forrás: teol.hu

Akinek tudtak, annak tavaly is segítettek.

Adományokat gyűjtöttek, osztottak, véradást, elsősegélynyújtó tanfolyamokat szerveztek. A tavalyi év nem volt szokványos, az árvíz miatt – többek között ezekről beszélgetett a teol.hu portálja Gulyás Katalinnal, a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének megyei igazgatójával, aki elmondta: náluk egyik év sem szokványos. Gulyás Kalatin kiemelte: mindig jobbra számítanak, több adományozóra, támogatóra és kevesebb rendkívüli eseményre, rászorulóra. A tendencia viszont éppen ennek az ellenkezője: az igények, a rászorulók száma folyamatosan nő, a lehetőségeik pedig sajnos csökkennek.

Szerencsére más civil szervezetek is vannak, amelyek bekapcsolódnak a karitatív munkába, segélyezésbe. Örülnek, ha valakin más tud segíteni, hiszen a rászorulók ellátása a cél, bár néha azt is tapasztalják, hogy vannak, akik minden ilyen szervezetet végigjárnak, különösen karácsony táján.

A Tolna megyei a legkisebb vöröskeresztes szervezet az országban. Sok feladatukat csak az önkéntesek segítségével tudják ellátni, a programokat megszervezni, az emberekkel kapcsolatot teremteni, tartani. Ők önként és térítés nélkül segítenek a szociális, az ifjúsági munkában, előadásokat tartanak, felkészítik a fiatalokat a versenyekre, a nyugdíjas alapszervezetük többek közt a szociális akciókat szervezi, bonyolítja le.

Természetesen azokat a feladatokat is el kell látniuk, amelyeket a Vöröskeresztről szóló törvény alapján végeznek, például a véradás szervezését. Ez nagy felelősséggel jár. A közbevetésre, mely szerint olyan hangokat is hallani, hogy a korábbinál kevesebb a véradó, a megyei igazgató úgy reagált: egyre több a beteg ember, egyre bonyolultabbak a műtétek, egyre több vérre van szükség.

Tolna megyében évente kb. 11 000 véradás történik, már évek óta.
Örvendetes, hogy a tervezett véradók döntő többsége megjelent a véradásokon, 85 százalékuk adhatott is vért. Tavaly 424 alkalommal szerveztek véradást Tolna megyében, tehát többször, mint ahány naptári nap volt. Az új véradók száma 1031 volt, a Vöröskereszt célja, hogy minél inkább fiatalítsa, bővítse a véradók táborát – emelte ki Gulyás Katalin.

A kis falvakban nemcsak egyre kevesebben laknak, de idősödik is a lakosság. Olykor már nem ésszerű kiszállásos véradást szervezni, a véradóállomásra történő beutazást pedig nem mindenki vállalja, így aztán sajnos sokan lemorzsolódnak. Iskolákhoz, intézményekhez, rendezvényekhez is igyekeznek kapcsolódni egy-egy eredményes véradás érdekében.

Gulyás Katalin elmondta, a Vöröskereszt másik kiemelt, elsőbbséget élvező tevékenysége az elsősegélynyújtáshoz kapcsolódik. Országosan egységes tematikájú tanfolyamokat hirdetnek a jogosítványt megszerezni szándékozók részére. A tanfolyam nem kötelező, csak a sikeres vizsga az, viszont a tanultakat nemcsak a közlekedésben hasznosíthatják a résztvevők, hanem a mindennapi életben is. Ezen a téren – a jogosítványszerzéstől függetlenül is – nagyon aktívak a Tolna megyeiek, jórészt egy-egy helyi pedagógusnak, védőnőnek és főként a mentőszolgálat dolgozóinak köszönhetően rendszeres, sikeres szereplői az országos elsősegélynyújtó versenyeknek.

A strandszezonban minden évben ott vannak önkénteseik a Balaton partján a strandokon, amelyeken a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó szolgálatot tart. A vízből mentés ugyan nem az ő feladatuk, mégis volt rá példa, hogy két tolnai fiatal, Staubinger Erzsébet és Puskás Etelka kiérdemelte az Életmentő Emlékérmet.