• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kiderült, ki döntött a koronavírusos eszközvásárlásokról

Lapszemle 2020.08.12 Forrás: Napi.hu
Kiderült, ki döntött a koronavírusos eszközvásárlásokról

Továbbra sem derül ki, hogy mit és mennyiért vásároltak, hogyan költött el az állam a nyilvánosság kizárásával 300 milliárd forintot.

Április óta tartó levelezés és adatigénylés után a K-Monitor kiderítette, melyik miniszter adott közbeszerzés alóli mentességet a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó beszerzéseknek. A fürkészést és portyázást irányító Szijjártó Péter külügyminiszter volt az, aki a veszélyhelyzet idején ezekről döntött, és száz esetben saját minisztériuma beszerzéseit is mentesítette - idézi a K-Monitor blogját a napi.hu.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt az, akinek Orbán Viktor miniszterelnök delegálta a koronavírus elleni védekezéssel összefüggő beszerzésekre vonatkozóan a közbeszerzés alóli mentesítési kérelemről való döntést - derül ki a közpénzek elköltését figyelő K-Monitor blogbejegyzéséből.

Annak ellenére, hogy Szijjártó Péter bírálta el a teljes állami szektor összes közbeszerzés alóli mentesítési kérelmét, a külügyminisztérium csak a saját eljárásaival kapcsolatos mentesítési kérelmek kapcsán tekinti magát adatgazdának. Így a portál azt nem tudta meg, hogy a külügy beszerzésein kívül pontosan mely állami intézmények, milyen beszerzései mentesültek a közbeszerzés alól. A K-Monitor vitatja a külügy álláspontját.

A minisztérium ugyanakkor elküldte a mentesített közbeszerzéseinek listáját a blognak, ami száz beszerzést fedhet le, ezek között vannak például a Wizz Air légitársaság szállításai, illetve a sajtóban korábban már megnevezett cégek egészségügyi eszközeinek megvásárlása. A kapott adatokból azonban továbbra sem derül ki, hogy mit és mennyiért vásároltak, hogyan költött el az állam a nyilvánosság kizárásával 300 milliárd forintot lélegeztetőgépekre és védőeszközökre, ezért a K-Monitor folytatja az adatigényléseket.

Fürkészeket és portyázókat küldtünk ki a világ minden részére, a kereskedők és a diplomaták is dolgoznak. Nyugaton mindenből hiány van, beszerezni keleten lehet. Óriási tételeket kötöttünk le, a szállítmányok folyamatosan érkeznek, több mint 10 repülőgép szállítmányt várunk - mondta Orbán Viktor egy március végi operatív törzsi ülés után, sajtótájékoztatón.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink