• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kiderült, mitől rákkeltő a vörös hús

Lapszemle MA 06:10 Forrás: hvg.hu
Kiderült, mitől rákkeltő a vörös hús

A vörös húsokról régóta voltak bizonyítékok azzal kapcsolatban, hogy növelhetik bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

Egy, a vörös húsban lévő fehérje felelős a vastagbélrák kialakulásáért, fedezték fel a szingapúri Nemzeti Rákközpont kutatói. A jó hír, hogy a megállapításaik révén a kezelés kidolgozása is könnyebb lesz, írja a hvg.hu. 

A vörös húsokról régóta voltak bizonyítékok azzal kapcsolatban, hogy növelhetik bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Eddig azonban nem találták meg a kettő közötti kapcsolatért felelős mechanizmust.

E téren értek most el áttörést a szingapúri Nemzeti Rákközpont kutatói: feltárták ugyanis, hogy a vörös hús túlzott fogyasztása miért vezethet a vastagbélrák kialakulásához, ami a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés.

A Cancer Discovery tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók frissen vett vastagbélrák-mintákat használtak vizsgálataikhoz. Azt találták, hogy a vörös húsokban található pirin nevű fehérje aktivál a szervezetben egy enzimet, a telomerázt. Úgy tűnik, ez a fehérje felelős a rák kifejlődéséért.

További részletek a hvg.hu-n