A vörös húsokról régóta voltak bizonyítékok azzal kapcsolatban, hogy növelhetik bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.
Egy, a vörös húsban lévő fehérje felelős a vastagbélrák kialakulásáért, fedezték fel a szingapúri Nemzeti Rákközpont kutatói. A jó hír, hogy a megállapításaik révén a kezelés kidolgozása is könnyebb lesz, írja a hvg.hu.
A vörös húsokról régóta voltak bizonyítékok azzal kapcsolatban, hogy növelhetik bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Eddig azonban nem találták meg a kettő közötti kapcsolatért felelős mechanizmust.
E téren értek most el áttörést a szingapúri Nemzeti Rákközpont kutatói: feltárták ugyanis, hogy a vörös hús túlzott fogyasztása miért vezethet a vastagbélrák kialakulásához, ami a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés.
A Cancer Discovery tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók frissen vett vastagbélrák-mintákat használtak vizsgálataikhoz. Azt találták, hogy a vörös húsokban található pirin nevű fehérje aktivál a szervezetben egy enzimet, a telomerázt. Úgy tűnik, ez a fehérje felelős a rák kifejlődéséért.
További részletek a hvg.hu-n.