• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kiéhezetten az univerzum gyógyító energiájára

Lapszemle Forrás: index.hu

Léteznek olyan spirituális energiák, amiket a tudomány nem ismert, de alternatív gyógyítók sikerrel alkalmazzák - a többség szerint.

Azt hallotta már, hogy "Az univerzum gondolati energiája mindent áthat, a szeretet magas frekvenciáján rezegve"? Nem? Persze, hogy nem, én találtam ki, azzal a módszerrel, hogy kölcsönvettem az Erő definícióját a Star Warsból, és felpimpeltem kicsit frekvenciával meg szeretettel, hogy még nagyobb hülyeség legyen. Azért tettem ilyet, hogy aztán a klasszikus piréz-trükköt megismételve becsempésszem az állítást a Závecz Researchcsel közösen végzett reprezentatív közvélemény-kutatásunkba, és kiderüljön, mennyire hajlamosak a magyarok azonosulni valamivel, ami pozitívan és spirituálisan hangzik, de az égvilágon semmi értelme nincs. Nos, az történt, hogy 52 százalék felsorakozott a nonszensz hülyeség mögé. Többen, mint ahányan elhiszik az evolúció elméletét (ugyanebben a felmérésben, persze) - ismertette az Index.hu legutóbbi felmérésének eredményét.

„A magyar lakosság az ezotériához való viszonya alapján három, szinte azonos méretű csoportba sorolható: 30 százalékuk hisz a spiritualitásban, asztrológiában és ehhez hasonló jelenségekben, míg 35 százaléknyian felemás módon viszonyulnak ehhez, s ugyancsak 35 százaléknyian szkeptikusak" – foglalta össze Závecz Tibor a felmérés eredményét.

Ami elsőre feltűnik, hogy az olyan, évezredes hagyományokkal bíró ezoterikus tanok, mint a reinkarnáció vagy az asztrológia kapták a legkisebb támogatást: egyaránt 10 százalék körüli azok aránya, akik szilárdan hisznek benne, és még szűk 20 százalék hajlamos elfogadni a létezésüket. Ami ennél is érdekesebb, hogy a magukat hívő, templomba járó kereszténynek vallók között a duplája volt a reinkarnációban hívők aránya a teljes mintához képest. Ez azt mutatja, hogy elég népszerű az a fajta álszent vallásosság, amikor az egyház tanításából csak a szép dolgokat fogadjuk el, a poklot meg a kárhozatot inkább helyettesítjük valami mással, ami nem hangzik annyira kényelmetlenül.

Hasonlóan zavarba ejtő, hogy a buddhizmus egyik központi elemének számító lélekvándorlást kevesebben fogadják el, mint a magyar sufnibuddhizmus alaptézisét, miszerint Magyarország a Föld egyik szívcsakrája. Ezt a felvetést egyébként a csakraügyekben mértékadó forrásnak számító dalai láma személyesen nevette ki és minősítette ostobaságnak, amikor legutóbb hazánkban járt. Ennek ellenére a statisztika szerint a magyarok 34 százaléka többé-kevésbé hisz ebben.
  A teljes felmérés, a teljes döbbenettel